SAMO UZ ČLANSKU ISKAZNICU

TVRTKA ZA ZBRINJAVANJE POLITIČARA Zaposlili čak 40 članova SDP-a, pokrenuta istraga

U dvije godine zaposlili 115 osoba, najviše iz Foruma mladih SDP-a
 Neja Markičević/Cropix

Iako je inspekcija rada službeno tvrdila da je u tvrtki Apis IT ove godine na temelju dojava provjeravala samo dva pojedinačna slučaja, i to jedan slučaj zapošljavanja i jedan slučaj otkaza, čini se da to nije puna istina.

Inspekcija rada, kako doznajemo, u Apisu je potkraj listopada boravila punih tjedan dana i istraživala masovna zapošljavanja u toj tvrtki nakon što je sredinom 2012. njezinu upravu preuzeo menadžerski trojac sa stranačkom iskaznicom SDP-a: Hrvoje Somun, Denis Hrestak i Lovro Mateš.

U Apisu, tvrtki koja je u 51-postotnom vlasništvu države i 49-postotnom vlasništvu Grada Zagreba, u zadnje je dvije godine zaposleno čak 115 osoba, a među njima je veći broj članova SDP-a i Foruma mladih SDP-a , ili osoba obiteljski ili na drugi način tijesno vezanih uz istaknute članove te stranke.

Inspektorica rada Pavka Kovač, kako doznajemo, u drugoj je polovici listopada više od tjedan dana temeljito provjeravala zapošljavanje 41 osobe koje imaju ili člansku iskaznicu SDP-a, ili su obiteljski i prijateljski povezane s istaknutim članovima te stranke.

Ishod tog inspekcijskoga nadzora nije nam, međutim, poznat i pitanje je hoće li ikada biti objelodanjen, iako je riječ o tvrtki u većinskom državnom vlasništvu. Nije nam poznato ni je li predmet inspekcije rada bila i pozicija voditeljice Apisova Odjela za suradnju s europskim fondovima. Riječ je, naime, o odjelu koji je nakon dolaska u Apis osnovao aktualni predsjednik Uprave te tvrtke Hrvoje Somun i na njezino čelo postavio prijateljicu i prvu susjedu iz osnovnoškolskih dana (ime poznato radakciji).

Spomenuta djelatnica zaposlena je u Apisu još u vrijeme prethodne ravnateljice Dunje Jurice, ali nikada nije imala priliku voditi neki odjel jer ima samo srednju stručnu spremu, a pravilo je da voditelji odjela u toj tvrtki internetske tehnologije imaju visoku ili najmanje višu stručnu spremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:57