'ČUDO' TEHNOLOGIJE

Twitter proradio kad je bilo prekasno

ZAGREB - Prvi se Twitteri bacaju u vodu. To je najjednostavniji zaključak pokušaja da interaktivnim praćenjem inauguracije na našem portalu komentiramo inauguraciju novog predsjednika.

Na poziv Vlade Jankovića, urednika portala Jutarnji.hr , u diskusiji i praćenju svečanosti na Markovu trgu sudjelovala je Jelena Valentić, urednica Jutarnjeg 2, koja je pratila modne detalje i styling uzvanika, a zamisao je bila da Željko Trkanjec, kao vrsni vanjskopolitički komentator, zajedno sa Zlatkom Šimićem, stručnjakom za neprimjetnu fenomenologiju apsurda, kroz dijalog komentiraju inauguraciju.

Iako su troje novinara bili na udaljenosti od pola metra, sustav je profunkcionirao tek pred kraj, kada je već bilo kasno.

Željko Trkanjec: Jedino su se Milka Mesić i Vladimir Šeks zabavljali

I moj je otpor popustio. Nema me na Facebooku ni MySpaceu, a i s Twitterom nisam na ti. Ali, posao traži svoje. Protokol je bio jednostavan, pa se nije imalo što puno komentirati, osim tugaljivih lica nekih ljudi iz bliskog kruga bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koje nisu pustili preko ograde (a dosad su bili u prvim redovima). Bilo je zgodno gledati lica ustavnih sudaca, od kojih većina, kad je riječ o iskustvu i poznavanju pravne materije, Josipoviću ne može doslovce ni cipele obrisati. Strani su državnici bili neupadljivi, među njima i nije bilo neke karizmatične osobe, kao prije deset godina kad su ovdje bili Vaclav Havel i Madeleine Albright. Iako je sve skupa bilo pomalo dosadnjikavo, a glazba pretjerano komorna, ipak je bilo decentnije nego prije deset godina kad su tamburaši iz Orahovice gotovo zaglušili ceremoniju. Lica uzvanika bila su ozbiljna, činilo se samo da se Vlado Šeks smije i dobro zabavlja. A zadovoljstvo se vidjelo i na licu Milke Mesić: konačno je gotova ta mora s izaslanstvima, posjetima. Nek’ to sad radi Tatjana. Učinilo mi se da tako ne razmišlja i njezin muž.

Zlatko Šimić: Na rubu strpljenja, tako i nama Bog pomogao

Za početak sam imao prepisku s Trkijem oko riječi inauguracija razloživši je na INA-UGU-RACIJA. Trki je odgovorio da imamo svoju lijepu riječ ustoličenje, ali valjda nije zgodno da počinje s U. Televizija je dugo držala u kadru Ivu Sanadera. U oko nam je pao lovački šešir Vlade Šeksa koji se može povezati s ilegalnim imenom Sova. Karla Bildta smo namjerno pomiješali s njemačkim izvjestiteljem Bilda. Upalo nam je u oko da se Josipović obukao u Sisciji, čiji je direktor SDP-ovac Milan Stojanović, a nikako nismo mogli odgonetnuti što znači broš u obliku cvjetića na kaputu prve dame. Zapeo nam je za oko i metal u nosu koji šmrče Urban. Kada je mikrofon preuzela reporterka Munižaba, sjetili smo se da bi u slučaju pobjede vidovitog Milana reporterka morala progutati žabu jer je prošli put bila suspendirana kada je Mesić rekao da Jadranka iskače iz paštete. Za dublju raspravu štedjeli smo riječi jer nikad čovjek ne zna odakle vreba Perkovčeva buba. Dugi govor i tjeskobne melodije dokrajčili su naše strpljenje. Gledajući uzvanike, mogli smo samo zaključiti - Tako i nama Bog pomogao.

Jelena Valentić: Prva dama s više stila od Michelle Obama

Predsjednik se oglušio na sugestije koje su mu slali stilisti. Dosljedan u svojoj nenametljivosti, odabrao je ‘obično’ crno Siscijino odijelo kojemu se rever nazirao ispod crnog kašmirskog kaputa. Nije odabrao ni nebeskoplavu kravatu, ultimativni trend koji su svjetskim vođama nametnuli modni teoretičari, tvrdeći da ta nijansa ‘ulijeva povjerenje’ (istu je jučer nosio i Ivo Sanader). Za razliku od Madeleine Albright ili premijerke Jadranke Kosor, koje značkama šalju političke poruke, broš na reveru prve dame nije imao značenje dublje od - dekorativnog. Uz crne rukavice, tek je ‘podignuo’ tamnomodri kaput s retro aluzijama i tri-četvrt rukavima čije je detalje tim Dalibora Bettija iz kuće Estare Culto skrivao do posljednjeg trenutka. Odabirom dnevne kombinacije ostavila je bitno bolji dojam od, npr., Michelle Obama koja je na isti dan iza svoga supruga stajala u upadljivoj svili boje graška s potpisom Isabel Toledo. U opći dojam ‘intelektualne građanske obitelji’ posve se uklopila i diskretna Lana Josipović, na čijem se tamnom kaputu kroja ‘punog kruga’ isticala samo etno pasica ispod grudi i ljubičasti šal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:08