VAŽNA TOČKA PROGRAMA

U 11 SATI PREDSTAVLJANJE PROGRAMA: SDP želi izdvajati 7,5 milijardi kuna više za obrazovanje

'Transformirat ćemo sustav obrazovanja odraslih, cilj je osigurati im veću prilagodljivost i pokretljivost na tržištu rada'
 CROPIX

Da obrazovanje planiraju prometnuti u jednu od ključnih tema parlamentarnih izbora u Narodnoj koaliciji pokušat će pokazati Vesna Pusić i Zoran Milanović današnjim zajedničkim predstavljanjem programa.

Za lokaciju je odabran sveučilišni kampus u Rijeci, a na predstavljanje programa Siguran smjer za obrazovanje s radnog godišnjeg odmora stiže voditelj Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, SDP-ov promotor obrazovanja, profesor Neven Budak.

Povećanje ulaganja u obrazovanje u iznosu od 7,5 milijardi kuna tijekom sljedeće četiri godine ključna je brojka obrazovnog programa koalicije, do koje planiraju doći uz pomoć fondova EU. Cilj je povećati ukupno ulaganje u obrazovanje na 6 posto BDP-a, odnosno podizanje izdvajanja za znanost i istraživanje sa sadašnjih 0,75 na 2 posto.

Izdašnije stipendije

Uz primarni cilj - oživljavanje kurikularne reforme na način na koji je zamišljena prije dvije godine (sloboda zbornici, bez cenzorskih škara politike) te provođenje ostalih mjera iz Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, u planu su koraci poput pokrivanja školarina za redovite studente i uvođenja vaučera za odrasle u sustavu obrazovanja. Vaučeri bi se koristili za stjecanje prve razine kvalifikacija ili kvalifikacija više razine u programima stjecanja osnovnih vještina - funkcionalne, matematičke i informatičke pismenosti. “Transformirat ćemo sustav obrazovanja odraslih s ciljem veće zapošljivosti. Cilj je osigurati odraslima veću prilagodljivost i pokretljivost na tržištu rada”, poručuju. U tu svrhu kane pokrenuti kampanju kako bi osvijestili odrasle osobe, ali i učenike srednjih škola i studente, poslodavce i ustanove o važnosti učenja i nakon izlaska iz školskih klupa. U izbornom programu za obrazovanje nema pretjerano ambicioznih novosti - više je riječ o nastavku planova iz prošloga mandata, poput uvođenja devetogodišnje obvezne škole. Kako objašnjava Neven Budak, okosnica čitavog programa je Strategija, uz naglasak na to da se svim učenicima omogući jednak pristup kvalitetnom obrazovanju u skladu sa sposobnostima i interesima. To s jedne strane znači da treba voditi brigu o unapređenju kvalitete obrazovanja i ujednačavanju uvjeta rada u školama, a s druge da je potrebno izdašnijim stipendijama olakšavati obrazovanje socijalnim kategorijama.

Konačna vizija

Plan je poreznim olakšicama stimulirati gospodarstvenike da plaćaju doktorske studije, odnosno najbolje doktorande, a kroz politiku stipendiranja i nižih participacija u školarinama poticati upis u nastavnička zanimanja u deficitarnim područjima. Očekuju aktivnije sudjelovanje lokalne samouprave koja bi, primjerice, nastavnicima koji se zaposle u slabije razvijenim malim sredinama osigurala stanove na korištenje. Studentima pak obećavaju povećanje kapaciteta smještaja za 3000 ležaja u idućem mandatnom razdoblju, uz obnovu domova u Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku, Čakovcu i Virovitici te kvalitetniju prehranu i opremanje studentskih restorana. U planu je, kažu, i revizija studijskih programa, odnosno bolonjskog procesa.

Konačna vizija programa obrazovanja Narodne koalicije je inovativno, demokratsko i tolerantno društvo u kojemu se gospodarstvo zasniva na modernim tehnologijama. Bez ulaganja i kvalitetno provedene kurikularne reforme, ta je vizija, kažu nam u SDP-u, nemoguća.

- Nastavak kurikularne reforme podrazumijeva niz aktivnosti kao što su edukacija učitelja, vanjsko vrednovanje škola, licenciranje ravnatelja, nastavak projekta e-škole i rad na planiranju devetogodišnje obvezne škole - objašnjava Neven Budak.

Siguran smjer za obrazovanje u šest točaka

1. nastavak kurikularne reforme

2. uvođenje vaučera za obrazovanje odraslih

3. porezne olakšice za doktorske studije

4. izdašnije stipendije za socijalne kategorije

5. stanovi za nastavnike u ruralnim područjima

6. revizija studijskih programa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:18