BOLJE OD OČEKIVANJA

U 15 dana srpnja u Hrvatsku je ušlo oko milijun turista, to je 47 posto od lanjskog broja

Većina ili 875 tisuća su bili stranci, što je 47 posto od njih koji su došli u istim danima 2019.
 Luka Gerlanc/Cropix

U Hrvatsku je u prvih 15 dana srpnja došlo oko milijun turista, koji su ostvarili 7,2 milijuna noćenja, što je na razini od 47 odnosno 55 posto od rezultata u istim lanjskim danima, dok se u drugoj polovici srpnja i kolovozu očekuje rast prometa, priopćio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

"U Hrvatskoj ovih dana boravi gotovo 550 tisuća turista dnevno, od čega 460 tisuća stranih, a tijekom druge polovine srpnja i posebice u kolovozu očekujemo da će broj turista u hrvatskim destinacijama i dalje rasti. To potvrđuje dobru međunarodnu tržišnu poziciju Hrvatske, koja je jedna od rijetkih na Mediteranu u kojoj se ostvaruje turistički promet", poručio je Staničić.

Od ukupnih milijun turista koji su u Hrvatsku došli u prvih 15 dana srpnja, većina ili 875 tisuća su bili stranci, što je 47 posto od njih koji su došli u istim danima 2019., a oni su, kao i u najboljim godinama, ostvarili i glavninu noćenja u tih 15 dana ili 6,2 milijuna, što je 53 posto od njihovog lanjskog rezultata.

Iako ih je znatno manje, domaći turisti su u nešto manjem minusu u odnosu na lani, jer je njihovih dolazaka i noćenja u prvoj polovici srpnja ove godine bilo na razini od 80 odnosno 73 posto rezultata u istima danima 2019. godine.

Iz HTZ-a uz te iznose i podatke da su od 1. do 15. srpnja ove godine, što je također isto kao lani, najviše noćenja ostvarili njemački i slovenski turisti, koji su na 86 odnosno 83 posto lanjskog rezultata, dok su na trećem mjestu Česi, koji su inače zadnjih par godina obično bili između četvrtog i petog mjesta, sa 69 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju.

Vir kod Zadra je u prvih 15 dana srpnja destinacija s najviše ostvarenih noćenja, a vodeći je zapravo cijelo vrijeme od početka epidemije covida 19 u Hrvatskoj, a slijede Rovinj, Medulin, Mali Lošinj i Poreč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2022 20:02