TAKTIKA

U 2. krugu SDP bi podržao Most, ali Most njih ne bi

Ceka se zavrsetak sjednice Odbora za Ustav
 Dragan Matić / CROPIX

Hoće li SDP dati podršku nekim Mostovim kandidatima u drugome krugu lokalnih izbora ili će možda Most to isto napraviti sa SDP-ovim kandidatima?

U vrhu SDP-a još uvijek nisu odlučili hoće li svojim biračima preporučiti da u drugom krugu podrže kandidate Mosta u onim sredinama gdje su njihovi protivnici iz HDZ-a. O ovoj temi raspravljat će sutra članovi Predsjedništva SDP-a, rekao nam je jedan od potpredsjednika stranke.

Prema njegovu mišljenju, nije isključena odluka koja bi bila u skladu s nedjeljnom reakcijom Arsena Bauka, koji je SDP-ove pobornike pozvao da glasaju prema vlastitoj savjesti, ali je pritom bilo vidljivo kako preferira Miru Bulja. Bauk je najavio da će se unutar SDP-a uskoro raspravljati o eventualnoj podršci Bulju u drugom krugu izbora.

“Vidjet ćemo kako ćemo se postaviti i može li HDZ izgubiti županiju nakon 24 godine. Gospodin Bulj ima nešto veći koalicijski potencijal i sigurno može privući veći broj birača desnice i desnog centra”, rekao je Bauk.

Grupa gradova

Nije isključeno niti da u SDP-u čekaju hoće li iz Mosta, barem posredno, podržati neke od njihovih kandidata za gradonačelnika u Trogiru, Makarskoj, Hvaru, Bolu, Milni, Podgori, Pločama i još nekim dalmatinskim općinama.

Osim toga - dodaju na Iblerovu trgu - niti svi Mostovi kandidati nisu isti. Nema nekih prepreka zašto u Vukovarsko-srijemskoj županiji ne bi podržali Tomislava Panenića, koji je nekonfliktan političar, međutim, upitno je kome bi koristila podrška Miri Bulju ili Nikoli Grmoji, koji su protekle dvije godine često snažno napadali SDP. Osim toga, Grmojine šanse za pobjedu su slabe, a Buljeve neznatno veće, i pitanje je bi li profitirali od otvorene podrške iz SDP-a. Zato će vrh SDP-a svoje simpatizere vjerojatno pozvati da poslušaju savjest, ali da pritom ne daju glas kandidatima HDZ-a.

Trgovine

S druge strane, u Mostu kažu da oni nipošto neće sudjelovati u predizbornim “trgovinama” i da neće svoje birače pozivati da glasaju za neke druge kandidate, ali ne isključuju mogućnost dogovora oko većina u gradskim vijećima i županijskim skupštinama.

- Most ne podržava nikakve političke trgovine, a predizborne koalicije uključuju to i neće biti javnih podrška od strane Mosta. Ako netko bude htio podržati Mostove kandidate ili nezavisne koji imaju podršku Mosta, to je njihova stvar. Dogovori nakon izbora su mogući. Razgovarat ćemo sa svima. U čemu je problem ako SDP-ovac podrži Katu Ujdur u Metkoviću oko izglasavanja proračuna? - poručuju iz Mosta.

Obersnel: Sukobi oko vodstva zbunili su birače

I ovoga se puta pokazalo da u Rijeci ima mnogo protestnih glasova birača nezadovoljnih tradicionalnim strankama, pa se glasuje i za one za koje ni sami građani ne znaju kakvu politiku nose, izjavio je jučer kandidat koalicije “Rijeka za sve” za gradonačelnika Rijeke Vojko Obersnel (SDP) komentirajući rezultate izbora za N1.

Upitan zašto je SDP generalno podbacio na ovim izborima, Obersnel je ustvrdio da je stranka platila cijenu svega što se u njoj događalo proteklih godinu i pol, od gubitka izbora do nepotrebnog sukobljavanja zbog novog vodstva, koje je u velikoj mjeri podijelilo SDP, i u kojem su se više bavili sobom nego politikom, a to je zbunilo i razočaralo birače.

Pojava novih političkih opcija, poput grupacije oko Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, dodatno komplicira političku situaciju u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:29