MUKA STARICE IZ ZADRA

‘U 2 sata usred noći sjedim na krevetu jer od buke iz kafića ne mogu zaspati. Alarmirala sam sve, nitko ne može pomoći‘

Starica iz Zadra opisala je nesreću koja joj zagorčava život jer ima stan iznad jednog od najpoznatijih zadarskih kafića

Narodni trg u Zadru

 Luka Gerlanc/Cropix

Ne znam više što ću i ne znam ima li igdje ikoga da me zaštiti. Ovo mučenje traje 25 godina, ali zadnje dvije su najgore. U dva sata noći sjedim na svom krevetu, u svom stanu. Od silne buke ne mogu spavati, a koga god da zovem, kažu da mi ne mogu pomoći.

Tako svoju muku opisuje starica koju je zadesila nesreća da ima stan iznad jednog od najpoznatijih zadarskih kafića u blizini Narodnog trga, piše Zadarski.hr. Njezina priča je sastavni dio dugogodišnjeg nezadovoljstva stanara Poluotoka noćnom bukom i preglasnom glazbom iz okolnih kafića, a ta priča bi, nakon dvogodišnje kakve-takve stanke zbog epidemije korone ovog ljeta mogla eksplodirati.

- Ovo više nije kafić, ovo je disco, uživo sviraju, imaju razglas i mikrofone, pa pjevaju duboko u noć, nemamo mira niti možemo normalno spavati. Platila sam i neke radove radi bolje zvučne izolacije, stavljali su mi neke izolacijske materijale, ali ništa to ne pomaže. Ne želim se s nikime svađati, vlasnik kafića ne reagira kada zamolim da stišaju glazbu. Zato sjedim na krevetu i čekam da se to završi, obično iza dva sata. Zvala sam policiju, a oni mi kažu da se strpim do dva sata, da im je Grad Zadar dao dozvolu da rade i da oni tu ne mogu ništa. Odlazila sam i do sanitarne inspekcije, pa su mi rekli da im napišem dopis, napisala sam ga, ali šefica me već mjesec i pol dana ne želi primiti da joj objasnim kako to izgleda. Da joj pustim snimke iz mog stana, da čuje kako to izgleda. Više ne znam kome se obratiti. Zar ću morati napustiti svoj stan, ima li ikoga tko me može zaštititi, ispričala je sugovornica portala Zadarski.hr.

Nakon bezbrojnih poziva, konačno joj je, kaže, došla sanitarna inspekcija u stan i mjerila buku, ali još ne zna što su mjerenja pokazala. Ona osobno sumnja da će od toga biti išta, jer, kako je ustvrdila, vlasnici kafića stišaju razglas kad se sanitarni inspektori najave. No kad se „nadležni” udalje, opet počinje sve iz početka.

U gradskoj upravi su potvrdili da je spornom kafiću Grad Zadar odobrio produženje radnog vremena za dva protekla vikenda i to do 1,30 sati zbog održavanja 'večeri dalmatinske glazbe i karaoka'. Redovno radno vrijeme do kraja mjeseca je do jedan sat iza ponoći, vikendom do 1,30, ali od 1. lipnja svi će moći raditi do 1,30.

Što je s bukom?

Da bi reagirali komunalni redari i izmjerili prelazi li buka dopuštenu razinu, gradska Odluka o buci bi morala biti usklađena sa Zakonom o buci koji se nadopunjavao i mijenjao 2019. godine. Ali, Gradsko vijeće Zadra od tada do danas još nije 12 godina staru gradsku Odluku uskladilo sa Zakonom o buci, pa tako nemaju „ovlasti nad bukom'.

- Temelj za to je izrada elaborata o buci koji je završen prije nekoliko mjeseci. Sada slijedi javno savjetovanje, a izmjene i dopune gradske Odluke o buci i njeno usklađivanje sa Zakonom je u tijeku i može se očekivati da će Odluka biti usvojena na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća, rekao je Ivica Katić, pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

Iz Upravnog odjela za komunalnu djelatnost najavljuju da je otvorena mogućnost da preko ljeta bude angažiran dodatni komunalni redar, ali se sve vraća na početak zbog usklađenja Odluke sa Zakonom o buci bez čega ovlasti i odluke komunalnih redara neće pomoći stanarima Poluotoka.

Pročelnik Katić najavljuje da će po izmijenjenoj Odluci komunalni redari dobiti ovlasti nadzora buke, ali će im na raspolaganju biti i izricanje propisanih kazni u slučaju da je izmjerena buka preko granica dopuštene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:37