SLUČAJ FIMI MEDIJA

'U 20 GODINA NISAM NIKAD PLATIO RUČAK!' Sanader tvrdi da se obogatio na dnevnicama i putnim troškovima

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera prigovorila je na suđenju u slučaju Fimi media dopuni knjigovodstveno-financijskog vještačenja, ističući da među prihode nekada najmoćnijeg hrvatskog političara nisu uvrštene dnevnice koje tijekom gotovo 20-godišnje državne službe nikada nije trošio.

"U 20 godina nikada nisam platio ručak", kazao je Sanader, ističući da je samo kao zamjenik ministra vanjskih poslova putovao po stotinu puta godišnje. Tvrdi da je dnevnice uštedio jer su u službenim posjetima sve uglavnom plaćali domaćini.

Na pitanje sutkinje Ivane Čalić zašto ih je u tom slučaju uopće i uzimao bivši političar optužen za korupciju je rekao da je "takav bio zakon".

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je Sanader u državnoj službi bio od 1992. te da vještaci kod utvrđivanja njegovih prihoda nisu uvrstili dnevnice koje je dobivao tijekom službenih putovanja. Također prigovorili su procjeni vrijednosti Sanaderovih slika koje je uoči kaznenog progona sklonio na imanje stranačkog kolege, mesara Stjepana Fiolića. Riječ je o četiri ulja na platnu Vlahe Bukovca koje je povjesničar umjetnosti Igor Zidić procijenio na 315 tisuća eura.

Vještak Zrinko Ručević rekao je da je nalaz sačinjen na temelju dostupnih dokumenata te da u institucijama u kojima je Sanader bio zaposlen nisu bile evidentirane nikakve premije, dnevnice i putni troškovi.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak ispitivanjem knjigovodstveno-financijske vještakinje Mirte Tomljanović, nakon čega bi trebale uslijediti obrane optuženika koji su zajedno sa Sanaderom i njegovom bivšom strankom optuženi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Optužbe za punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" novcem izvučenim preko marketinške agencije Fimi media priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog procesa, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2022 16:55