JESTE LI SPREMNI?

U 2011. godini vas čekaju novi zakoni. Saznajte sve o njima...

S novom godinom dolazi i niz novih zakona, poput onog da hrvatski građani mogu otvarati račune u inozemstvu...
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Hrvatski će građani od ponedjeljka, prvog radnog dana u ovoj godini, moći otvarati račune u inozemnim bankama i jednostavno na njih prebacivati novac.

Porez na kamate

Liberalizacija Zakona o deviznom poslovanju dosad je nekoliko puta odgođena. No analitičari predviđaju da neće doći do prelijevanja štednje iz Hrvatske u druge zemlje: u europskim zemljama kamate na štednju su dvostruko niže nego kod nas, i uz to se na njih plaća porez. Zato su u Srbiji kamate veće, no mala je vjerojatnost da će naši građani pokloniti povjerenje tamošnjim bankama.

Nova godina donosi lošu vijest za umirovljenike: ni u ovoj godini neće im rasti mirovine jer je na snagu upravo stupio zakon o odgodi usklađivanja mirovina s rastom cijena i plaća do 31. prosinca 2011. godine.

U novoj godini rastrošni ministri i načelnici mogli bi ostati bez fotelja. Prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, ako potroše više od proračunom predviđenog iznosa, morat će podnijeti ostavku. To se odnosi na sve dužnosnike, od ministara preko župana do gradonačelnika i načelnika, i ostale koji troše proračunski novac.

Red u zaduživanju

Cilj je uvesti red u zaduživanja: potrošnja bi se trebala financirati isključivo prihodom, a ne novim kreditima. Zaduživanje je dopušteno samo za podmirenje dugova ili za velike razvojne projekte, s tim da u svakoj idućoj godini deficit mora biti za jedan posto niži od prethodne.

Provedba ovrhe

U skladu s približavanjem EU, na snagu je stupio Zakon o državnoj potpori i ruralnom razvoju. Po tom zakonu, ovo je zadnja godina u kojoj će se isplaćivati poljoprivredni poticaji na dosadašnji način. Od 2012. poticaji će se isplaćivati po hektaru obrađene zemlje, a ne kao do sada, kad je država davala poticaje za niz kultura.

Dosad ste se mogli izvući od ovrhe ako ste novac oročili u banci. Sad to više nije moguće. Na snagu je stupio novi Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Osim na kunske i devizne račune, Fina će dužnicima moći sjesti i na oročeni novac i štedne uloge. Fina će voditi registar s podacima o svim računima poduzeća i građana, jedino što neće imati uvid u iznose.

Oduzimanje imovine

Sudovi će kriminalcima puno lakše oduzimati imovinu. S prvim danom nove godine na snagu je stupio Zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Suci će istodobno s kaznenom odgovornošću optuženog utvrđivati i koliko se time okoristio. Kad sudska presuda postane pravomoćna, nezakonito stečena imovina postaje državno vlasništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:28