NAKON TEŠKE BOLESTI

U 91. godini preminuo Slavko Degoricija, bivši saborski zastupnik i jedan od osnivača HDZ-a

Zbog političkih neslaganja s Franjom Tuđmanom 1994. napušta HDZ i sudjeluje u osnivanju stranke Hrvatskih nezavisnih demokrata

Slavko Degoricija

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski političar, bivši saborski zastupnik poznat i kao jedan od osnivača HDZ-a Slavko Degoricija umro je u subotu, 20. studenoga, u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti u 91. godini, potvrđeno je Hini iz kruga obitelji.

Slavko Degoricija rođen je 18. travnja 1931. u Kompolju kod Otočca gdje je završio pučku školu. Nižu realnu gimnaziju pohađao je u Otočcu. Nakon završene učiteljske škole obavljao je učiteljski posao u više mjesta u Hrvatskoj, da bi se 1953. preselio u Kutinu u kojoj je ostao živjeti 23 godine.

U Kotarskom komitetu u Kutini vršio je dužnost sekretara Komisije za povijest radničkog pokreta, a 1960. je imenovan direktorom Muzeja i arhiva narodne revolucije u Kutini koji je 1963. preimenovan je u Muzej Moslavine.

Studira uz rat, te godine 1970. završava studij povijesti u Zagrebu. Od prosinca 1970. do veljače 1972. bio je zamjenik gradonačelnika u Kutini.

Zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću 1971. godine politički je proganjan te je bez posla bio godinu dana. Zapošljava se 1973. u Auto-moto savezu Hrvatske, gdje radi do 1986., a potom u Saobraćajnom centru do 1990.

Jedan je od osnivača HDZ-a, te je u dva mandata na parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Hrvatski sabor. Bio je predsjednik Vijeća općina te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a za sva tri tadašnja vijeća. U drugoj Vladi RH imenovan je zamjenikom ministra unutarnjih poslova.

Bio je član i voditelj Izaslanstva RH za pregovore s lokalnim Srbima u vrijeme pred početak rata i tijekom rata.

Od 1991. do 1994. je predsjednik Upravnog odbora Ine.

Zbog političkih neslaganja s Franjom Tuđmanom 1994. napušta HDZ i sudjeluje u osnivanju stranke Hrvatskih nezavisnih demokrata. Nezadovoljan daljnjim političkim djelovanjem stranke, napušta politiku.

Autor je knjige "Nije bilo uzalud", tiskane 2008. godine, o počecima stvaranja hrvatske države i posebice pregovorima koje je vodio s pobunjenim Srbima.

Datum posljednjeg ispraćaja Slavka Degoricije bit će objavljen naknadno.

Jandroković: Odlazak Slavka Degoricije gubitak za hrvatsku politiku i društvo

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju sućut obitelji preminulog političara i umirovljenog saborskog zastupnika Slavka Degoricije, istaknuvši kako njegov odlazak predstavlja gubitak za hrvatsku politiku i društvo.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Slavka Degoricije", ističe predsjednik Sabora i dodaje kako će on ostati u sjećanju hrvatske javnosti po društvenom i političkom djelovanju obnašajući niz odgovornih dužnosti u vremenu stvaranja hrvatske države i demokratskih promjena.

"Bio je prvi predsjednik Vijeća općina Hrvatskoga sabora 1990. godine i naš kolega saborski zastupnik u dva mandata, kao i ministar obnove u Vladi demokratskog jedinstva te zamjenik ministra unutarnjih poslova. Poseban doprinos dao je u osjetljivim pregovorima s predstavnicima Srba u Hrvatskoj i međunarodnim organizacijama o čemu je detaljno svjedočio u svojim memoarima 'Nije bilo uzalud'", podsjetio je predsjednik Sabora.

Povjerene mu poslove Slavko Degoricija obavljao je profesionalno, savjesno i zdušno zbog čega njegov odlazak predstavlja gubitak za hrvatsku politiku i društvo, stoji u sućuti predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 19:51