PRIHVAĆEN RAMLJAKOV PRIJEDLOG

U Agrokoru potvrdili da kreću s dokapitalizacijom Konzuma u BiH, Privremeno vjerovničko vijeće dogovorilo nastavak isplate starog duga dobavljačima

 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora donijelo je u četvrtak odluke o dokapitalizaciji Konzuma u Bosni i Hercegovini i daljnjim plaćanjima starog duga dobavljačima, priopćeno je iz Agrokora.

Kako se navodi u priopćenju, u četvrtak je u prostorijama Agrokora održana šesta sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora d.d. na kojoj je donesena odluka o korištenju 120 milijuna eura odnosno 889 milijuna kuna za namirenje tzv. starog duga preostalim dobavljačima Agrokorovih kompanija koji su prijavili svoje tražbine. Riječ je o malim, srednjim i velikim dobavljačima Agrokorovih kompanija kojima će od idućeg tjedna krenuti isplata dijela starog duga.

Ova su sredstva dostupna samo Agrokorovim kompanijama koje su jamci za kredit, iz kojeg se dio usmjerava na plaćanje dijela starog duga. Iz Agrokora podsjećaju da je u okviru novog financiranja izdvojen iznos od najviše 150 milijuna eura za isplatu dijela starog duga dobavljačima Agrokora.

Odlukama s prošle sjednice i dopunama s današnje, za ukupno 2450 mikro dobavljača, obrta i OPG-ova stari dug od 151,5 milijuna kuna bit će plaćen u cijelosti. Odobren je i iznos od 603 milijuna kuna za plaćanje 2426 dobavljača iz skupine malih, srednjih i velikih dobavljača, u kojoj je plaćanje starog duga limitirano na maksimalno 40 posto ukupnog iznosa duga, navodi se u priopćenju.

Kada se zbroje plaćeni stari dugovi od početka izvanredne uprave, iznos se penje na više od milijarde kuna, točnije 1.051,1 milijun kuna. U Agrokoru tvrde da je tim plaćanjima osigurana stabilnost onog dijela hrvatskog gospodarstva koji izravno ovisi o Agrokoru te je osigurano vrijeme potrebno za njihovu prilagodbu i transformaciju.

Na sjednici je Privremeno vjerovničko vijeće također podržalo namjeru izvanrednog povjerenika za poduzimanje radnji usmjerenih za financijsko i poslovno restrukturiranje poslovanja u BiH te dalo suglasnost izvanrednom povjereniku za dokapitalizaciju društva Konzum d.o.o. Sarajevo na način da Agrokorove kompanije u BiH, Ledo d.o.o. Čitluk i Sarajevski kiseljak d.d. svoja potraživanja u iznosu od 34,6 milijuna eura koje imaju prema Konzumu d.o.o. Sarajevo pretvore u udjele u vlasništvu.

Na sjednici je podržana namjera izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka za rješavanje situacije s Konzumom d.o.o. Sarajevo, koji uključuje davanje zajma od strane Agrokora d.d. Konzumu d.o.o. Sarajevo u iznosu do 15 milijuna eura.

U tvrtki kažu da su današnjim odlukama ispunjene potrebne pretpostavke od strane Agrokora d.d. za provedbu plana prema kojem će se Mercator vratiti na tržište BiH preuzimanjem svoje 83 trgovine od Konzuma, a Konzum nastaviti poslovati u preostale 173 trgovine. Sredstva osigurana zajmom i prodajom zaliha roba Konzuma d.o.o. Sarajevo bit će korištena za podmirivanje obaveza koje Konzum d.o.o. Sarajevo ima prema svojim dobavljačima.

Ramljak o odluci Srbije: 'Postoje pravni rizici, čak i ovrha imovine, ali ne mislim da je to realno'

Ramljak je nakon sjednice dao izjavu za medije.

- Jedna od najvažnijih odluka je dakle da se odobre dodatna sredstva za dokapitalizaciju Konzuma u BiH i mislim da smo s ovim riješili i problem poslovanja Konzuma u BiH. U sljedećim danima doći će do razdvajanja dućana i Mercator će preuzeti dućane koji su prije bili u njihovom vlasništvu.

Konzum će onda biti dokapitaliziran i s ovim smo mislili riješili zabrinutost i dobavljača u BiH, naših zaposlenika koji ne trebaju više imati brige oko svojih budućnosti, ali isto tako i vlade Federacije BiH i Republike Srpske, mislim da će i oni biti zadovoljni ovom odlukom.

Na pitanje da reagira na odluku iz Srbije, kaže da ne može reći da ga zabrinjava. Podsjetimo, gospodarski sud u Beogradu odbio je zahtjev izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka da poduzeća koja u Srbiji posluju u okviru tog koncerna prijeđu pod njegovu upravu i nadležnost 'lex Agrokora'.

- Pravni rizici postoje, ali to je odluka njihovog suda na koju ćemo se žaliti.

Potvrdio je da postoji pravni rizik da se ovrši njihova imovina, ali trenutačno misli da to nije realan rizik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:05