‘OD IZVORA DO MORA‘

U akciji Coca-Cole i Jutarnjeg lista izviđači očistili splitsku plažu Žnjan: ‘Čuvamo naš okoliš‘

Splitskim izviđačima u čišćenju su se pridružili i članovi Crvenog križa iz Solina i Makarske, kao i studenti iz češke Ostrave
Akcija čišćenja pod nazivom 'Od izvora do mora' u organizaciji Jutarnjeg lista i Coca Cole
 Paun Paunovic/Cropix

Vruće je, ali nije nam teško jer znamo da na ovaj način pomažemo okolišu i čuvamo naš planet! Rekle su nam to s osmijesima na licima Stella i Anamarija, mlade volonterke Odreda izviđača pomoraca Posejdon, čije su marljive ruke jučer skupljale otpad na Žnjanu, jednoj od najpopularnijih splitskih plaža. Otpad kojem ondje svakako nije mjesto.

image
Paun Paunovic/Cropix

Činile su to u sklopu projekta "Od izvora do mora", koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada te zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora. Coca-Cola je, naime, ovaj projekt u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnog društva kako bi zajedničkim snagama pridonijeli manjem zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom, a ove im se godine kao partner pridružio i Jutarnji list.

Osim vrijednih volontera Odreda izviđača pomoraca Posejdon, popularno splitsko okupljalište čistili su i njihovi prijatelji iz Crvenog križa Solin te Crvenog križa Makarska, kao i studenti više strukovne škole socijalnog obrazovanja iz češke Ostrave. Oni se, naime, obrazuju u područjima socijalnog rada i socijalne pedagogije, a jučer su pomagali kako bi omiljena destinacija mladih i starih, domaćih i stranih, svima bila ugodnije, ljepše i čišće mjesto za boravak.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Na ovaj način želimo pomoći okolišu i drago nam je da imamo tu mogućnost - rekla nam je Tereza, jedna od čeških studentica, dok se pripremala za radnu akciju.

Ova "radna akcija" okupila je ukupno više od 80 entuzijasta, opremljenih rukavicama i velikim vrećama za smeće. Uhvatili su se u koštac s opušcima, papirima, željezom, ali i drvenim paletama te plastikom.

Upravo se plastika najčešće nalazi na ovakvim lokacijama.

image
Paun Paunovic/Cropix

To nam je potvrdio i Igor Spetič, koordinator projektnih aktivnosti u odredu izviđača pomoraca Posejdon, ali istaknuo i da im je cilj nastaviti s ovakvim oblikom aktivizma.

- Ne bismo htjeli da akcija ovdje prestane. Mi ćemo čistiti redovito svaki mjesec. Ne mora nas, nužno, biti puno, ali nužno je da smo konstantno prisutni. Onda će se valjda ljudi naučiti da smeće ide u smeće - rekao nam je Spetič.

Volonterske složne ruke očistile su četiri kubika smeća. Plastike, papira, željeza i biootpada. Prikupljena su i tri kubika drvenih paleta i sličnog otpada. Sve je besplatno zbrinula splitska Čistoća, koja je na ovaj način podržala ekološku akciju.

Hvalevrijedne ekološke akcije, poput ove, koje organiziraju Jutarnji list i Coca-Cola održavaju se u rujnu i listopadu diljem Hrvatske. U suradnji s lokalnim ekološkim udrugama čiste se područja uz jezera, rijeke i more.

Unatoč tome što se čišćenje otpada u moru i na obali nekad čini kao Sizifov posao, to ne znači da od njega treba odustati, poručili su mladi volonteri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:52