DR. VAGIĆ OTKRIO

‘U Areni imamo i salu za reanimaciju jer se pacijentima s covidom zna često pogoršati stanje‘

‘Na 100 kreveta imamo 18 liječnika i 50-ak medicinskih sestara‘, pojasnio je Davor Vagić, koordinator stacionara Arena
Stacionar Arena, Davor Vagić (u krugu)
 Cropix

Nakon najave da će se od sutra u zagrebačkoj Areni primati prvi covid pacijenti, u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' gostovao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, Mario Zovak.

- Mislimo da je vrijeme za Arenu upravo sada. Pozdravljam odluke o radikalnijim mjerama. Trenutno bolnički kapaciteti moraju zbrinuti i sve druge pacijente i sustav mora sačuvati dio kapaciteta kako bi se pacijenti kojima se ne mogu odgađati pregledi sačuvali. Ovo smo još proljetos instalirali da bi Klinika za zarazne bolesni i KBC Dubrava mogli preuzeti Covid pacijente, druge bolnice sve ostale pacijente, ali nam nedostaje ustanova za produženu skrb u smislu oporavka i zato je tu Arena, rekao je Zovak i istaknuo da je i Hrvatska vojska puno pomogla.

- Zahvaljujem ministru Banožiću koji je priskočio. HV ima kapacitete, funkcionira u kriznim vremenima, a ovo je sada krizno vrijeme. I Hrvatska vojska će s liječnicima, sestrama i osobljem zbrinjavati pacijente, rekao je Zovak.

Za HRT je o tome kako će stacionar Arena funkcionirati govorio koordinator stacionara Davor Vagić.

- Arena je spremna, sve je dezinficirano, oprema je unutra. Imamo pripremljene krevete i svu ostalu opremu, boce s kisikom za one koji još trebaju terapiju kisikom, imamo laboratorij za analizu krvi i radiološku opremu za rendgen, slikanje pluća... Imamo i salu za reanimaciju. Ovdje nemamo respiratore, ali za reanimaciju imamo jer se pacijentima s covidom zna često pogoršati stanje. Ovdje će se takve pacijente intubirati i onda će ih se prevesti u bolnicu, rekao je Vagić.

U Areni je spremno sto kreveta, a Vagić je pojasnio i koliko će medicinskog osoblja tamo biti.

- U prvom dijelu na 100 kreveta imamo 18 liječnika, od toga tri iz MORH-a i 15 liječnika iz Vinogradske. Poslije će dolaziti i iz drugih zagrebačkih bolnica. Bit će 50-ak medicinskih sestara iz Vinogradske ali i iz drugih bolnica ćemo ih povući jer trebamo pokazati zajedništvo na zbrinjavanju pacijenata. Stacionar Arena pomaže zdravstvenom sustavu da se održi, kaže Vagić i dodaje da nema panike jer je stacionar Arena planiran još od proljeća.

- Ovo je planirano i nije katastrofičan scenarij. Poručio bih pacijentima da bez obzira na mjere, ako se one ne provode, one neće biti učinkovite. Hvala svim građanima koji su do sada bili odgovorni, a pozivam sve ostale da je zadnji trenutak da postanu odgovorni, da svi provodimo mjere i onda ćemo ovu veliku ugrozu, najveću od Domovinskog rata, uspjeti riješiti, rekao je Davor Vagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 18:22