VELIKO OTKRIĆE

U Arhivima pape Pija XII pronađena 70 godina prešućivana tajna vezana uz Alojzija Stepinca

Tajnu vezanu uz Stepinca otkrio je hrvatski veleposlanik pri Svetoj stolici Neven Pelicarić
Alojzije Stepinac (lijevo), crkva San Paolo alla Regola (desno)
 Profimedia, Geobia/cc

Papa Franjo je nedavno otvorio arhiv pape Pija XII, a hrvatski veleposlanik pri Svetoj stolici Neven Pelicarić u njemu je pronašao gotovo 70 godina prešućivanu tajnu, a radi se o naslovnoj rimskoj crkvi kardinala Alojzija Stepinca, piše Dnevnik.hr.

Naime, točno na nekadašnji Dan republike 1952. godine u apostolsku nuncijaturu u Beogradu stiže kriptirani teleks kojim državni tajnik Montini obavještava otpravnika poslova da je papa Pio XII Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagreba i uznika odlučio učiniti kardinalom.

Prema zapisu monsinjora Odija, na domjenku u palači federacije ta je vijest strane diplomate zanimala puno više od nove Titove odore.

Jugoslavija je potom sa Svetom Stolicom prekinula diplomatske odnose, sudbina nadbiskupa, današnjeg blaženika u procesu kanonizacije je poznata. Ostao je misterij Stepinčeve naslovne Crkve koju u Rimu mora imati svaki kardinal. Otkrio ju je u arhivu Pija XII veleposlanik Pelicarić. Nakon gotovo 7 desetljeća šutnje utvrđeno je da je riječ o crkvi San Paolo alla Regola u kojoj je u ponedjeljak održana misa i blagoslov ploče, blaženiku u čast.

- Kardinal Stepinac nije nikad osjetio milost rimske liturgijske svečanosti. Stoga je u njegovoj naslovnoj crkvi od danas spomen ploča. Na prigodnom misnom slavlju blagoslovio ju je njegov nasljednik kardinal Monterisi - kazao je hrvatski veleposlanik, piše Dnevnik.hr.

Na ploči piše:

Blaženi Alojzije svete rimske crkve kardinal Stepinac dobio je naslov ove crkve koju zbog zatočeništva nikad nije preuzeo. Povodom šezdesete obljetnice njegova preseljenja u nebo, postavlja je veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj stolici godine gospodnje 2020.

Kao trajan spomen vjernom pastiru crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 20:02