SPEKTAKL U ISTRI

U Barbanu održana 46. Trka na prstenac: Pred brojnim uzvanicima pobjedu odnio Luka Kancelar

Tradicionalna 46. po redu Trka na prstenac održana je u nedjelju poslijepodne u Barbanu u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika
Luka Kancelir; predsjednik RH Zoran Milanović Kanceliru daje prijelazni predsjednički štit; Nikolina Brnjac; Stjepan Mesić i Boris Miletić
 Duško Marušić/Cropix

Luka Kancelar, 34-godišnjak iz mjesta Frkeći na Barbanštini odnio je na konju Furia Pipi pobjedu 46. Trke na prstenac, koja je u nedjelju poslijepodne održana u Barbanu.

Kancelar je do prve pobjede došao u desetom nastupu, a za pobjedu mu je bilo dovoljno sedam bodova.

image
Luka Kancelir
Dusko Marusic/Cropix
image
Luka Kancelir s predsjednikom Zoranom Milanovićem
Dusko Marusic/Cropix

"Dojmovi se još nisu slegli, no presretan sam, uzbuđen sam, treći trk je bio nezaboravan nakon neizvjesne borbe. Presudile su dvije sride. Nadao sam se pobjedi, u dosadašnjih devet nastupa bio sam blizu a danas sam uspio u tome", izjavio je slavodobitnik Luka Kancelar, koji je i član Izvršnog odbora društva Trke na prstenac.

Prijelazni predsjednički štit i bodež i poklon uručio mu je hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Prijelaznu nagradu “Pticu prstenac”, rad akademskog kipara Josipa Diminića uručio mu je istarski župan Boris Miletić. Uz to dobio je i novčanu nagradu od 30 tisuća kuna.

image
Predsjednik RH Zoran Milanović Luki Kancelaru uručio je predsjednički štit i bodež
Dusko Marusic/Cropix
image
Luka Kancelar, 34-godišnjak iz mjesta Frkeci na Barbanštini odnio je pobjedu na konju Furia Pipi
Dusko Marusic/Cropix

Tradicionalna Trka na prstenac održala se ove godine 46. puta a obnovljena nakon pauze duge 280 godina. Zvuci konjskih kopita Barbanom odjekuju redovito od 1976. godine, pretposljednjeg vikenda u kolovozu.

Milanović: 'Ovo što radite je čuvanje baštine'

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović istaknuo da je riječ o važnoj turističkoj atrakciji u ovogodišnjoj sjajnoj turističkoj sezoni.

"Ovaj događaj držim ozbiljnim i držim do njega i uvijek se pitam šta se događalo 1696. godine kada je prvi puta zabilježeno da se održala trka. To su godine kada su se za neku drugu bitku okupljali i naši preci u Sinju u istim tim seobama, u istim tim putovanjima i sjećanjima nakon turskih ratova. Ovdje je bilo puno opuštenije, puno ljepše i tako neka i ostane", kazao je predsjednik Milanović.

image
Luka Kancelar, 34-godišnjak iz mjesta Frkeci na Barbanštini odnio je pobjedu na konju Furia Pipi
Dusko Marusic/Cropix
image
Nikolina Brnjac
Dusko Marusic/Cropix

"Ovo što tu radite je čuvanje baštine, to je puno lakše reći nego napraviti, svaka zajednica, svako društvo, svaka kultura pa tako i ova istarska kao i nacionalna počiva na jednom tihom paktu i ,dogovoru onih koji su mrtvi nas koji živimo i onih koji još uvijek nisu rođeni. Čuvajte to što njegujete, želim da imate podršku u tome cijelo vrijeme i prije svega dobro se zabavite, imajte oštro oko te budite uspješni", poručio je Milanović konjanicima ovogodišnje Trke na prstenac.

image
Ivan Jakovčić, Stjepan Mesić i Boris Miletić
Dusko Marusic/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix
image
Zoran Milanović (sredina)
Dusko Marusic/Cropix

Ustvrdivši kako su se ljudi i ove godine okupili u ovom slikovitom srednjevjekovnom mjestu bogate povijesti, očuvane kulturne baštine kako bi svjedočili drevnoj utrci koja se prvi puta spominje davne 1696 godine, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je kako Istra svojom raznolikošću i prirodnim ljepotama, ali sve više i zbog svoje povijesti i očuvane kulturne materijalne i nematerijalne baštine, provlači brojne posjetitelje.

image
Trka na prstenac
Dusko Marusic/Cropix
image
Trka na prstenac
Dusko Marusic/Cropix

Trka je odličan primjer manifestacije koja nadopunjuje i obogaćuje turističku ponudu i ovu destinaciju čini prepoznatljivom među turistima. Posebno ove godine, svjedočimo da upornim radom i kvalitetnom pripremom možemo ostvariti odlični turistički rezultati, s time da je Istra u tom pogledu odlična i svijetli primjer, rekla je ministrica turizma i sporta.

"Činjenica da je Istru od početka godine posjetilo 2,5 milijuna turista te da u dosadašnjem djelu kolovoza Istra ostvaruje jednak promet kao i rekordne 2019. godine, dovoljno govori u prilog snazi turističkog sektora u Istri i Hrvatskoj", naglasila je ministrica Brnjac. Podsjetila je kako je Vlada prepoznala značaj turističkog sektora i kontinuirano radi na gradnji sektora i sustava koji treba biti i otporniji i konkurentniji.

image
Trka na prstenac
Dusko Marusic/Cropix
image
Trka na prstenac
Dusko Marusic/Cropix

"Svjesni smo izazova pred nama, i zato smo kroz dosadašnje mjere nastavili stabilnost gospodarstva i zdravstvenu sigurnost građana i turista. Zahvaljujući trudu i radi svih dionika u turizmu, Stožera civilne zaštite i ostalih, mi smo danas danas u situaciji da ostvarujemo rezultate koje uspoređujemo s onima iz rekordne 2019. i zato možemo biti ponosni. Poticaj je to svima nama da tako nastavimo", zaključila je Brnjac.

Istarski župan Boris Miletić poručio je kako je je Istra puno simbola te kako je jedan od njih upravo ova Trka na prstenac. "Moramo držati do svojega te čuvati svoj identitet", rekao je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:21