SLATKI ŽIVOT U SABORU

U blagajnu bračnog para Raspudić u 4 godine slit će se 1,68 milijuna kn. A kako će proći ostali?

Ekonomska početnica za sve zastupnike koji su prvi put sjeli u saborske klupe
Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić
 Cropix

Nino Raspudić, novo pojačanje i spasilac Mosta, u predizbornoj kampanji uvjeravao je javnost kako u politiku ne ulazi zbog profanih materijalnih razloga, nego zato što više ne može trpjeti propast društva. Štoviše, da bi osnažio svoje čiste motive, rekao je da će mu prihodi kao zastupniku u Saboru biti manji.

Pohvalio se kako je odlično zarađivao - s plaćom sveučilišnog profesora na Katedri za talijansku književnost na Filozofskom fakultetu te honorarima kolumnista i komentatora “Petog dana” - a te je poslove morao otkazati. Možda će mu doista zarada biti manja, ali će se prihodi drugog dijela bračno-profesionalnog tandema i zaštitnog lica “Petog dana”, supruge Marije Selak Raspudić, u statusu više asistentice na Katedri za ontologiju, znatno povećati.

Gubitak zarade izgovoren u žaru kampanje malo je vjerojatan. Budući da se prosječna plaća zastupnika vrti oko 16.000 kuna, u kućnu blagajnu bračnog para slijevat će se minimalno oko 32 tisuće, a moguće i do 35 tisuća kuna, odnosno 384 tisuće ili 420 tisuća godišnje, pogotovo ostvare li se najave da će Marija Selak Raspudić voditi Odbor za ravnopravnost spolova. U sljedeće četiri godine bračni par Raspudić uprihodit će milijun i 680.000 kuna - u te prihode nisu uračunati mjesečni paušali od 1500 kuna.

Proračunski tron

Predsjednici saborskih odbora i stranačkih klubova prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika u rangu su ministara i sudaca Ustavnog suda, glavnog državnog revizora, pučkog pravobranitelja i predsjednika Državnog izbornog povjerenstva i imaju isti koeficijent 6,42. U samom su vrhu najbolje plaćenih ljudi u državi - na proračunskom tronu je predsjednik države s koeficijentom 9,30, iza njega premijer i predsjednik Sabora sa 7,86, čija se plaća vrti oko 22.440 kuna, potom potpredsjednici Vlade, Sabora i zamjenik predsjednika Ustavnog suda sa 7,14.

Ne vole to javno priznati, ali ulaskom u Sabor zastupnicima se otvaraju zlatna vrata za high life na teret poreznih obveznika i niz privilegija o kakvima maštaju oni koji ih plaćaju: uz visoke plaće, redovni paušali od 1500 kuna, svi plaćeni troškovi - stanovanja, putovanja, reprezentacije, dnevnice, naknade za odvojeni život... Najveći privilegij koji dobije svaki saborski zastupnik na uživanje ipak nema materijalni ekvivalent: imunitet! On jamči slobodu govora i olakšava im da kao narodni tribuni upozoravaju na društvene anomalije bez straha od sudskog progona (osim ako nisu postali meta istrage po službenoj dužnosti).

Može li se političar u Saboru obogatiti? Možda i može - ako je profesor matematike i informatike i zove se Arsen Bauk. SDP-ov šef Kluba upisao se u saborske kronike, i nitko mu nije ravan, kao najštedljiviji zastupnik. Dobro, na tu sklonost, kako se on sam šali, ponešto utječe i otočno podrijetlo. No, ni status najdugovječnijeg zastupnika koji, pak, nije član stranke nego predstavnik talijanske manjine, ne jamči zlatne rezerve - može se čak ostati i bez obiteljske ušteđevine, točnije suprugine od 30 tisuća kuna, kako svjedoči imovinska kartica potpredsjednika Sabora Furija Radina.

Premda u obitelji imaju dvije dužnosničke plaće i jedini su ekvivalent novom paru Selak Raspudić, imaju kuću od 230 kvadrata u Puli vrijednu dva milijuna i stan u Zagrebu od 70 kvadrata, procijenjen na milijun kuna, opterećeni su kreditima koji mjesečno premašuju 11 tisuća kuna. Štednja im je s tim maratonskim dužnosničkim stažem nula kuna. Za razliku od njih, mostovka Ivana Ninčević-Lesandrić u samo 40-ak dana od plaće je uštedjela 60 tisuća kuna, pokazalo se u veljači ove godine.

Štedljiva sorta

Bauk ima 12 godina saborskog staža: prijavio je 17.309 kuna neto, odnosno 27.346 kuna bruto, dva automobila - Peugeot 307 i Alfa Romeo starije proizvodnje, 69 dionica HT-a. Nema nekretnina, ali ima zavidnu ušteđevinu od gotovo dva milijuna kuna: milijun i 35 tisuća u kunama te 82 tisuće u eurima. Izvanbračna supruga ima 332 tisuće - 2011. kad je Bauk prvi put ispisivao imovinu, i on i partnerica imali su upola manje.

To da su otočani posebne štedljive sorte dokazuje i još jedan zastupnik na duge pruge, HDZ-ov šef Kluba Branko Bačić, rekorder po broju nekretnina: od 20. studenoga do veljače ove godine naslijedio ih je 26, čime se broj popeo na 30.

Bačićeva plaća iznosi 18.594 kune neto, odnosno 29.344 kune bruto. Ima dva kredita, jedan od 22.880 eura i drugi od 35.000 eura, te bogatstvo kroz koje se čitatelj njegove kartice teško probija: mnogo naslijeđenih oranica, šuma i njiva, kuću od 183 kvadrata, stan u Zagrebu od 66 kvadrata, suvlasnički dio kuće od 179 kvadrata te štednju od 22 tisuće eura koja mu se upola smanjila u odnosu na 2011. kada je prijavio 42 tisuće eura.

Javno manje eksponirana HDZ-ovka Marija Jelkovec, čiji je suprug u Karlovcu poduzetnik, ima pravi vozni park - VW e-Up, dva Renaulta Meganea, Toyotu, dvije Zastave i dva motora, Yamahu vrijednu 80 tisuća kuna i Kawasaki od sedam tisuća, te oranice, voćnjake i tri kuće čija vrijednost doseže gotovo tri milijuna. Njoj se mandat isplatio: s plaćom od 17.700 kuna, jer je bila predsjednica Odbora, kunske je zalihe s 50 tisuća s početka mandata podebljala na 170 tisuća.

Tek ćemo vidjeti kakve je strukture ovaj saziv: dvije trećine zastupnika su novi i u sljedećih mjesec dana moraju predati svoje kartice. Dotad ih vodimo kroz vrli saborski svijet privilegija.

U koroni 3 milijuna kuna za dnevnice

Plaće zastupnika su bajne, s njima dolazi udoban život srednje klase o kojemu većina građana može samo maštati, ali daleko je to od enormnog bogaćenja, ekskluzivnih vila i luksuznih automobila.

Plan saborskog budžeta pokazuje koliko građane koštaju zastupnici i ne daje nadu da će biti skromniji: 2019. iznosio je 137 milijuna i 851.890 kuna, ove je godine veći i težak je 149.553 milijuna kuna, a projekcija za sljedeću još je veća - oko 153 milijuna. Najveća stavka su rashodi za zaposlene, ali ona uključuje sve zaposlenike, a ne samo zastupnike - u 2019. bruto troškovi su bili 82 milijuna, ove godine 92 milijuna i 249 tisuća. Nema objedinjenih podataka o kompletnom trošku jednog saborskog saziva.

Naša matematička računica pokazuje ovako: ako je prosječna bruto plaća zastupnika isplaćena u svibnju iznosila 25.188,09, odnosno 16.669,05 kuna neto, možemo reći da nas okvirno njihove plaće mjesečno stoje oko 3,8 milijuna, odnosno godišnje 45,6 milijuna kuna. A kad se pomnoži s četiri godine mandata, dolazimo do iznosa od oko 182 milijuna.

Ali, to su “samo” plaće kojima treba još pridodati niz direktnih troškova - godišnje oko 8,5 milijuna kuna u ime putovanja, cestarina, aviona, režija, naknada za odvojeni život, reprezentacije... A tu su i indirektni troškovi - klubovi s više od tri člana imaju pravo zaposliti tajnicu, a na svakog 15. zastupnika stječu pravo na angažiranje još jedne osobe. Zato im je toliko važno imati Klub i zato razlozi razvrgavanja političkih saveza nisu uvijek ili nisu samo ideološki. Samo u ovoj godini, do 18. svibnja i raspuštanja Sabora, u restriktivnim uvjetima koronavirusa zastupnici su spiskali tri milijuna i 62 tisuće kuna na dnevnice i te dodatne troškove.

Nasumce ih izvlačimo: HDZ-ov Ante Bačić 52 tisuće kuna; Miro Bulj oko 53 tisuće; Branko Grčić 43.000, od čega je 22.792 kune refundirano za automobil; Nikola Grmoja oko 43 tisuće - trošak automobila 28.560 kuna; Hrvoje Zekanović 48.554 kune...

S nula ekstra troškova mogu se pohvaliti Goran Aleksić, Krešo Beljak, Milijan Brkić, Igor Dragovan, Darinko Dumbović, Bojan Glavašević, Stipo Šapina, Kažimir Varda, Siniša Varga, Ivan Šuker, Mirando Mrsić...

Davor Bernardić posebna je kategorija saborskog lumpenproletarijata: ima najmanju plaću od oko 13 tisuća kuna, nije šef Kluba, nije predsjednik niti jednog odbora, vozi 13 godina star Ford Focus, nema nekretnina, ima 20 tisuća eura štednje. Doduše, Bernardić će uživati povlasticu saborske mirovine jer je s 28 godina uhvatio posljednji vlak u šestom sazivu Sabora prije izmjena zakona.

Privilegije saborskih zastupnika

Zastupnički paušal i naknada za odvojeni život

Zastupnici, uz mjesečnu plaću, dobivaju paušal od 1500 kuna mjesečno, a imaju pravo i na troškove odvojenog života od 1000 kuna mjesečno. Ta se naknada ne isplaćuje tijekom ustavne stanke - od 15. srpnja do 15. rujna, od 15. prosinca do 15. siječnja tekuće godine te u razdoblju od raspuštanja do konstituiranja novog saziva Sabora. Za posljednji deveti saziv Sabora odvojenima od obitelji u 2019. je isplaćeno 731.979 kuna.

Službeni stanovi

Zastupnici s adresom daljom od 50 km od Zagreba imaju pravo na smještaj u tzv. službenim, državnim stanovima ili mogu unajmiti garsonijere i jednosobne stanove. “Sabor podmiruje mjesečno iznos do 2500 kuna za najam stana, a stanodavac potpisuje ugovor sa Saborom, a ne zastupnik. Priznaju se i troškovi režija do 500 kuna. Sabor plaća struju, vodu, čistoću, grijanje, ali ne i pričuvu, telefon i internet. Stavku stanovanja građani su 2019. platili dva milijuna i 407 tisuća kuna.

Dnevnica i naknada za korištenje privatnog auta

Zastupnici, kao i svi zaposleni, imaju pravo na isplatu dnevnice, koja za službeno putovanje u zemlji iznosi 150 kuna. Imaju pravo i na naknadu troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe - plaća im se dvije kune po kilometru, te cestarine.

Naknada troškova prijevoza

Zastupnici koji žive u službenim ili unajmljenim stanovima - iznimno si mogu priuštiti i spavanje u hotelu - a ako na sjednice dolaze vlastitim automobilom, imaju pravo na višekratnu naknadu troškova kilometraže. Oni, pak, koji to pravo ne koriste nego se vraćaju kući, koja je udaljena više od 50, a manje od 150 kilometara od Zagreba i na Markov trg dolaze vlastitim vozilom imaju pravo na naknadu mjesečnih troškova prijevoza do 2500 kuna.

Plaća i nakon isteka mandata

Pravo na naknadu plaće 6+6 po principu prvih šest mjeseci puni iznos saborske plaće, a drugih šest 50 posto imaju svi oni koji su imali status zastupnika najmanje jednu godinu. Oni zastupnici koji su na dužnosti proveli manje od godinu dana, ali više od tri mjeseca, imaju pravo na plaću 3+3 mjeseca. I na kraju, imaju pravo na naknadu najviše do iznosa dviju plaća do povratka na stari posao. Stari posao ih čeka.

Mirovina

673 zastupnika, članova Vlade, ustavnih sudaca i glavnih državnih revizora prima povlaštenu mirovinu. I to značajno veću od prosječne plaće u Hrvatskoj - 10.077 kuna. Godišnje to nas košta 80 milijuna kuna. Pravo na povlaštenu saborsku mirovinu imaju zastupnici koji su sjedili u Saboru do kraja 2011. godine. Svi ostali u mirovinu idu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Povlastica izgleda ovako: ako su dulje od dvije godine bili zastupnici, a imaju 20 godina staža i 55 godina života, odnosno 50 za žene, mogu u mirovinu. U mandat im se računa i mandat u mirovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 15:19