NEMA VELIKOG PRITISKA

U bolnicama su trenutno 154 covid pacijenta: Dubrava gotovo prazna, u splitskom KBC-u 27 ljudi

"Donedavno smo imali 10 pacijenata tjedno. Ovaj tjedan ih imamo 27", ističe Ivo Ivić iz KBC -a Split
 Duje Klarić/Cropix

Prema najnovijoj karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), hrvatska je obala i dalje narančasta. Ostatak Hrvatske je zeleni jer broj zaraženih covidom-19 u posljednjih 14 dana bio 53,57 na 100.000. Za europski semafor to su još dobre brojke koje se uz epidemiološke mjere mogu zadržati neko vrijeme, a to znači i produljenje turističke sezone. No, da je oprez nužan govori sve veći broj zaraženih, ali i hospitaliziranih u jadranskoj regiji koje se povećavaju na tjednoj razini za pedesetak posto.

"Mi smo prije dva tjedna imali 10 covid-pacijenata, pa potom 15 u prosjeku tjedno da bi danas na našem covid-odjelu bilo 27 pacijenata. Uglavnom se radi o necijepljenim građanima od kojih je polovica starija od 65 godina, a u drugoj polovici hospitaliziranih ima i mlađih od 50 godina", kaže prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

Dodaje da su trendovi očiti odnosno da bi se za najkasnije dva tjedna već moglo raditi o ozbiljnijem broju zaraženih, a onda i hospitaliziranih, poglavito u jadranskoj regiji. Ivić naglašava da među hospitaliziranim starijim pacijentima koji su cijepljeni prevladavaju oni koji uz koronu imaju i neke svoje kronične bolesti zbog kojih im je potrebna bolnička pomoć.

I u dubrovačkoj bolnici raste broj hospitaliziranih u posljednja dva tjedna.

Olakšanje u KB-u Dubrava

"Prije petnaestak dana imali smo samo jednog pacijenta, a danas ih se liječilo 11 od korone od kojih su dvoje na visokoprotočnom kisiku. Od svih pacijenata koji se liječe u našoj bolnici samo je jedan cijepljen i to jednom dozom cjepiva premda je polovica starija od 70 godina", kaže dr. Mario Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik. Dodaje da su ostali pacijenti u dobi od 50 do 60 godina, a jedan je mladić tek navršio 34.

U utorak je u toj bolnici umrla 82-godišnjakinja koja također nije bila cijepljena. Da infekcija raste, potvrđuje i to da je u četvrtak u toj bolnici na hitnom objedinjenom prijemu pomoć zatražilo čak 45 infektoloških pacijenta od kojih polovica zbog covida, ali većina ipak nije trebala bolničko liječenje. Bekić naglašava da se ovo ljetno razdoblje treba iskoristiti da se cijepi što više građana jer je očito da broj zaraženih, ne samo u Hrvatskoj, raste, ali u zemljama u kojima je veći broj cijepljenih pritisak na bolnice ipak je manji.

Na kontinentu pritisak na bolnice je manji jer je veći dio građana na odmoru. O tome svjedoči i donedavno covid-bolnica u Dubravi koja od danas prima i hitne pacijente.

"Trenutno na liječenju imamo samo pet covid-pacijenta i to je razlog što smo pokrenuli sve ostale odjele u punom opsegu. Hitni prijem koji nije radio 278 dana konačno je otvoren što će rasteretiti ostale zagrebačke bolnice jer treba reći da našoj ustanovi gravitira čak 350.000 pacijenta", kaže ravnatelj KB-a Dubrava prof. dr. Ivica Lukšić.

U Hrvatskoj je u četvrtak bilo 247 novih slučajeva covida-19, a u bolnicama su se liječila 154 pacijenta od kojih 14 na respiratoru. Nažalost, tri su osobe preminule. Među 8044 testirana bilo je tri posto pozitivnih, kažu podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Nova europska žarišta

Inače, prema podacima ECDC-a, u većini zemalja i u prošlom tjednu bilježi se rast zaraženih pa je prosjek 300 na 100.000 stanovnika. Broj umrlih na milijun stanovnika u zemljama EU s 4,3 popeo se na 5,3. U Hrvatskoj je u posljednjih 14 dana također povećan broj pozitivnih, više od očekivanja ECDC-a. Naime, prema njihovoj procjeni očekivalo se da će taj broj u predzadnjem tjednu srpnja biti 40,9 a u zadnjem 48,1 no ipak smo došli do 53 na 100.000.

Dakako, to je bitno bolje od onog što se događa, primjerice, u Španjolskoj gdje je ta brojka 720, u Nizozemskoj 399, Danskoj 198 ili Francuskoj 414. Posljedica je to činjenice da se delta varijanta proširila Europom i trenutno sekvenciranja uzoraka oboljelih govore da je kod njih 80 posto riječ o toj inačici virusa. Europske epidemiologe i infektologe pa i hrvatske zabrinjava zastoj u cijepljenju u većini zemalja što bi prema njihovu mišljenju moglo uskoro dovesti do ponovnog punjenja bolnica.

Epidemiolog Bernard Kaić nedavno je rekao da je cijepljenje direktno povezano s manjim brojem hospitalizacija. S obzirom na to da u Hrvatskoj još nije cijepljena polovica starijih od 80 godina, krene li brže povećanje broja zaraženih, uskoro bi se mogle početi puniti bolnice, a značajno bi se povećao i broj umrlih. Ministar je najavio da će krenuti cijepljenje starijih u njihovim domovima, ali zasad od toga ništa. Jednako tako nema ni odluke o cijepljenju mlađih od 18 godina premda je nova školska godina pred vratima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:32