NAKIĆEVA AKCIJA

U BOLNICE STIŽE NOVA KONTROLA PREKOVREMENIH 'Jedan je doktor lani u svibnju dobio 38.000 kn'

 Ranko Šuvar/CROPIX

“Šaljemo zdravstvenu inspekciju u KBC Sestre milosrdnice jer je inspekcija rada utvrdila da je 9 liječnika 6 mjeseci dobivalo plaćene prekovremene sate za rad subotom premda nisu radili. Provjera će biti u još nekim bolnicama u kojima je bilo sličnih isplata za koje nema opravdanja”, najavio je nedavno ministar zdravlja Dario Nakić i dodao da nema problema za isplate iza kojih stoji rad.

“Prozvani” bivši ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. Danko Vrdoljak, kaže da ne može reći o čemu se točno radi, ali naglašava da je bolnica u to vrijeme radila program plus koji se odvijao subotom te program 72 sata za onkološke bolesnike, a dio tog posla odrađivao se prekovremenim satima.

“Predstojnici klinika upisuju prekovremene. Ne može ravnatelj znati tko je radio prekovremeno, a tko nije”, kaže Vrdoljak.

Valja podsjetiti da je inspekcija rada nedavno počela “češljati” bolničke plaće nakon dogovora s ministrom zdravlja koji je želio provjeriti zašto su troškovi za plaće u prva tri mjeseca porasli za 80 mil. kuna. No ispostavilo se da je većina isplata ipak bila u skladu s propisima, a da je tek manji dio upitan. Najveći dio “viška” isplata odnosi se na vraćeni dodatak na staž za sve zaposlene u zdravstvu od 4%, a za liječnike 2 posto.

Nakić uvjerava da poanta inspekcije nije kažnjavanje rada, već plaćanje nerada. “Ima onih koji poslije dežurstva odlaze kući, ali im se piše kao da su ostali raditi, i to dobivaju plaćeno kao prekovremene. Jedan je liječnik lani u svibnju dobio plaću od 38.000 kuna, što znači da je radio 17 sati svaki dan u tom mjesecu. To moramo kontrolirati jer to je naprosto nemoguće, a i kad bi bilo točno, bilo bi opasno za pacijente. Nitko ne može zadržati koncentraciju u radu 17 sati”, kaže Nakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:41