TUŽNA OBLJETNICA

U bolnici ‘Dr. Juraj Njavro‘ započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Održan je program 22. stručnog sastanka – Hitna i intenzivna medicina

Iustracija

 

 Vlado Kos/Cropix

Programom 22. stručnog sastanka – Hitna i intenzivna medicina, koji se održava u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro", u Vukovaru je u petak započelo obilježavanje 32. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991..

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 32. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu obilježit će se pod geslom "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu" uz glavne komemorativne programe od 18. do 20. studenoga. Za geslo su uzete riječi vukovarskog dragovoljca, pripadnika HOS-a Jeana Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari 20. studenog 1991. godine, čiji lik se nalazi i na plakatu ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, a čije je predstavljanje podiglo tenzije u hrvatskoj političkoj javnosti zbog činjenice što je u geslu na plakatu istaknuto slovo U, uz najavu da će uz vukovarske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, ovogodišnju Kolonu sjećanja ulicama Vukovara 18. studenoga predvoditi pripadnici HOS-a.

Kao i dosadašnjih godina, glavni komemorativni događaj ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja bit će Kolona sjećanja kojom će u subotu, 18. studenoga, u spomen na dan kada je 1991. slomljena hrvatska obrana Vukovara, ulicama Vukovara od Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće, proći brojni domoljubi.

U nedjelju, 19. studenoga, Vukovarci će se prisjetiti žrtava ubijenih u gradskoj četvrti Borovu naselju, na obali Dunava u Borovu te žrtava masovne grobnice na farmi "Lovas" između Borova i Dalja. U ponedjeljak, 20. studenoga obilježit će se stradanje zatočenika u vukovarskom Veleprometu kao i žrtava masovne grobnice na Ovčari te na Ovčari ubijenog novinara Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića u sklopu Novinarsko-književničkih susreta "Grad - to ste vi".

Od ostalog programa, u nedjelju 12. studenoga u Hrvatskom domu održat će se koncert "Vukovar je moja Hrvatska" Karlovačkog tamburaškog orkestra, u ponedjeljak, 13. studenoga na središnjem gradskom trgu bit će postavljena izložba fotografija i tekstova iz monografije o nastanku Kolone sjećanja, nedavno izašle iz tiska dok će u utorak, 14. studenoga u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke biti održana projekcija filma Jakova Sedlara "Bilo jednom u Hrvatskoj".

U srijedu, 15. studenoga u Držanom arhivu Vukovar bit će predstavljen zbornik radova "Uzdarje slobodi - indentiteti, sjećanja i povijest", a u Hrvatskom domu otvorena izložba "Hrvatsko ratno vojno i policijsko znakovlje" iz kolekcije Josipa Crnjca. U četvrtak, 16. studenoga ispred Veleprometove robne kuće bit će predstavljeni do sada izdani zbornici i suveniri grada Vukovara, u Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba "Heroji u ratu - hrvatski ponos u miru Jean Michel Nicolier i Thomas Croeley", a u Pastoralnom centru "Sv. Bono" Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991..

U petak, 17. studenoga na grobove na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pokopanih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji položit će se ruže i upaliti lampioni, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića bit će održan 14. sat povijesti iz Vukovara, u Pastoralnom centru "Sv. Bono" XIX. znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro" dok će kod Zavjetne kapelice "Put spasa" na tzv. kukuruznom putu biti upriličena molitva. U večernjim satima, u Hrvatskom domu održat će se 9. večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara, a ispred Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Navro" upaliti svijeće te održati molitva.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završit će u utorak, 21. studenoga svetom misom u Grkokatoličkoj crkvi Krista Kralja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:15