DRŽAVNI INSPEKTORAT

U čak 30 posto nadzora cijene su neopravdano rasle, a neke usluge poskupile i do 50 posto

U 178 nadzora utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022.

Ilustracija

 Leon Vidic/Delo/Cropix

Sprovevši Vladin nalog od 5.siječnja o izvanrednom nadzoru cijena u trgovinama i uslužnih radnji nakon uvođenja eura, Državni inspektorat sproveo je između 7. i 11.siječnja 696 nadzora u kojima je utvrdio 178 slučajeva neopravdanog povećanja cijena, priopćeno je danas iz DIRH-a.

- U 30 posto obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju, utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. - ističe DIRH. Naime, osim spomenutih 178 prekršaja s neopravdanim dizanjem cijena, inspektori su pronašli i 67 kršenja Zakona o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj. Taj zakon, podsjetimo, obvezuje trgovce na jasno, čitljivo i transparentno isticanje cijena u eurima. Kada je u pitanju prekršaj neopravdanog dizanja cijena, DIRH u priopćenju o rezultatima nadzora navodi kako je riječ o prekršajima nepoštene poslovne prakse.

- Od ukupnog broja nadzora, tržišna inspekcija je obavila 398 inspekcijska nadzora, od čega 154 nadzora pružatelja usluga, 173 nadzora u trgovini na malo te 71 nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima. U nadzorima tržišne inspekcije je ukupno utvrđen 51 slučaj nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena, od čega 29 slučajeva u uslužnim djelatnostima, 14 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te osam u ostaloj trgovini na malo - navodi DIRH, ističući i razmjere neopravdano povećanih cijena.

Tako je kod frizerskih usluga i usluga njege tijela prosječno, neopravdano povećanje nakon 31. prosinca 2022. godine, do 20 posto, dok su u pojedinim inspekcijskih nadzorima utvrđena povećanja i do 50 pojedinih usluga. Nadalje, pileće meso, pureće meso, dimljena pečenica, voda, sok, jaja neki su od proizvoda za koje je nadzorima utvrđeno povećanje od 13 posto u odnosu na 31. prosinca 2022..

U pekarama zabilježeno je povećanje cijena kruha do 15 posto, a iznimno, navodi Inspektorat, u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje cijena pojedinih pekarskih proizvoda do 30 posto. Od ukupnog broja obavljenih inspekcijskih nadzora u kojima su tržišni inspektori utvrdili povećanje cijena, utvrđeno je da je 40 poslovnih subjekta tijekom inspekcijskog nadzora vratilo cijene na cijene koje su vrijedile na dan 31.12..

Otkrivši kako su uz djelatnike DIRH-a, na ‘terenu‘ povodom kontrole cijena bili i tržišni te turistički inspektori, DIRH navodi kako su turistički inspektori obavili 298 inspekcijskih nadzora te su u 127 nadzora ili oko 42,6 posto, utvrdili da su ugostitelji nakon 31. prosinca 2022. odnosno od 1. siječnja 2023. neopravdano povećali cijenu ugostiteljske usluge.

- Komparativnom analizom cijena pojedinih usluga po starom cjeniku te po važećem, novom cjeniku, od 1. siječnja 2023. godine, utvrđeno je povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga od 0,5 do 15 posto, a iznimno u pojedinim slučajevima povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga od 16 do 43 posto - referira DIRH.

Kada je u pitanju daljnja procedura po utvrđenim nepravilnostima, DIRH najavljuje upravne i prekršajne mjere sukladno Zakona o zaštiti potrošača. Poslovnim subjektima, dodaju, zabranjuje se nepoštena poslovna praksa te se poduzimaju prekršajne mjere izricanjem kazni. Podsjećaju kako kazne sežu, među ostalim, i do 1.327 eura za tvrtke i obrte te 26.544 eura za odgovorne osobe u tvrtki ili obrtu. U DIRH-u najavljuju nastavak nadzora cijena u maloprodaji i ugostiteljstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:51