‘NIJE POVEZANO‘

U Čakovcu umrla teško bolesna žena koja se dan ranije cijepila, Beroš otkrio nalaz obdukcije

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za novinare
 Ronald Gorsic/Cropix

Je li došlo vrijeme da se i članovi Stožera cijepe, pitala je novinarka na konferenciji Stožera ministra Vilija Beroša, aludirajući na smrt korisnice Doma za starije u Čakovcu koja je preminula dan nakon što se cijepila i sumnje javnosti u učinkovitost cjepiva.

Beroš je pojasnio da njezina smrt nema veze s cjepivom i odgovorio: pričekajte još kratko pa ćete dobiti odgovor. Odgovor je došao na kraju konferencije: članovi Stožera su odlučili i svojim primjerom pokazati da ne treba sumnjati u učinkovitost Pfizerova cjepiva protiv korone. Prvi je pred epidemiologinjom podigao rukav ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i primio svoju prvu dozu, a nakon njega to su učinili pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković, ravnateljica Klinike "Fran Mihaljević" Alemka Markotić i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar zdravstva nije bio među njima. Pojasnio je da je cijepljenje odgodio jer ima stečeni imunitet nakon što je prebolio covid.

- Tražiti dodatnu zaštitu u trenutku kad nema dovoljno cjepiva za sve koji su najugroženiji, mislim da nije etički, niti kao liječnik tako mogu postupiti - rekao je Beroš i obećao da će to učiniti kad struka kaže da je optimalno.

Članovi Stožera izvijestili su da su brojke o oboljelima u padu, kao i broj onih kojima je potrebna intenzivna njega, ali iskustva drugih zemalja upozoravaju na treći val, kao i uvođenje novog zatvaranja - zbog čega o popuštanju mjera još nema govora, ali neće biti ni uvođenja zabrane kretanja između županija.

- Mi ćemo, kao i dosad, vrlo pažljivo pratiti sve trendove i povlačiti optimalne poteze kako bismo izbjegli razvoj epidemije - rekao je Božinović.

Vera Katalinić Janković predočila je nove brojke: u posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 1071 novi slučaj zaraze koronavirusom. Aktivno oboljelih ukupno je 5908, a od njih je 2390 na bolničkom liječenju. Testirane su 6602 osobe, kojih je 16,22 posto bilo pozitivno. Preminula su 53 pacijenta.

Do sada se cijepilo 13.978 ljudi. U subotu je u Sisku cijepljeno 1040 ljudi. Capak tvrdi da preusmjeravanje doza cjepiva u Sisačko-moslavačku županiju iz ostalih dijelova Hrvatske nije poremetilo plan cijepljenja. - Sve normalno ide dalje, napravili smo određenu preraspodjelu cjepiva, koju ćemo nadoknaditi u sljedećoj tranši - objasnio je Capak.

Ministar Beroš detaljno je opisao okolnosti smrti 82-godišnje žene u Čakovcu te je naglasio kako je obdukcija pokazala da cjepivo nije uzrok smrti. No, prema protokolu, slučaj su morali prijaviti HALMED-u.

- Cijepila se 27. prosinca između 14 i 16 sati, a preminula je sljedeći dan pod slikom kardijalnog zatajenja, upućena je na kliničku obdukciju, koja je učinjena, a nalaz je danas pristigao u Ministarstvo zdravstva. Evaluiralo ga je povjerenstvo. Nalaz je pokazao da je bila negativna na koronavirus. Obdukcija je pokazala da je preminula od zatajenja rada srca, uzrokovanog hipertrofijom srca, fibrozom. Inače je bolovala od astme i poremećaja gutanja, pa je imala sondu, anginu pektoris, organske psihičke promjene te urinarni infekt. Uvijek postoji mogućnost kod starijih s komorbiditetom, kao što se to već u svijetu dogodilo, da netko premine, a da to nije u vezi s cijepljenjem - rekao je. Šest ljudi prijavilo je nuspojave nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom - uglavnom bol na mjestu uboda. Odobrenje za oxfordsko cjepivo, najavio je Beroš, moglo bi biti riješeno do kraja siječnja. U vezi s Moderninim cjepivom, rekao je da je Europska agencija imala dvojbu prije odobrenja koju je bilo potrebno otkloniti. - Iskomunicirano je da će Moderna početi promptno s isporukom cjepiva, ali manjih količina svaka dva tjedna. Sve oči sada su uprte u EMA-u - zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:40