TEŠKA SITUACIJA

U čakovečkoj bolnici sve više covid pacijenata, ali i sve više zaraženog osoblja

Primjećuje se sve veći priljev COVID-pozitivnih pacijenata, kao i pacijenata koji nisu COVID-pozitivni, već su suspektni
Županijska bolnica Čakovec
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Bolnica u Čakovcu jedna je od onih koje najviše osjećaju posljedice četvrtog vala epidemije. Pacijenti koji stižu imaju sve težu kliničku sliku, a povećava se i broj oboljelih među njezinim djelatnicima. U samo tjedan dana udvostručio se broj hospitaliziranih. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović rekao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku kako većina hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih liječnika i medicinskog osoblja, nije cijepljena.

Šegović je rekao kako primjećuju sve veći priljev COVID-pozitivnih pacijenata, kao i pacijenata koji nisu COVID-pozitivni, već su suspektni.

- U bolnici je trenutno hospitalizirano 40 pacijenata koji su COVID-pozitivni. Moram naglasiti da većina njih, nažalost, nisu cijepljene osobe. Većina osoba zahtijeva neki oblik respiratorne potpore, takozvanu neinvazivnu ventilaciju, koji je zapravo jedan kratak dio prema invazivnoj ventilaciji, odnosno respiratorima, rekao je Šegović.

Dodao je da su zatražili pomoć Ministarstva i možda nekih drugih ustanova u nabavci uređaja, koje ne koriste samo za COVID-pozitivne pacijente.

- Mi aparate imamo, ali ih stvarno maksimalno koristimo jer želimo pružiti uslugu i COVID-pozitivnim pacijentima, a istovremeno ne želimo da nam pati onaj dio operacija, ne želimo povećavati liste čekanja - želimo pružiti uslugu koju naši pacijenti traže i zavrjeđuju, rekao je Šegović.

Šegović je također rekao da je od medicinskog osoblja trenutno desetak osoba na bolovanju zbog koronavirusne bolesti. Neki su zaista oboljeli, a neki su kod kuće jer su im djeca u izolaciji, dodao je.

- Desetak osoba je puno, ali uspijevamo nadoknaditi njihov manjak. Ali kada znate da 40 pacijenata mora netko zbrinuti, a to osoblje bi inače radilo drugi posao, onda osoblja nikad nije dovoljno, rekao je Šegović, dodavši da imaju mogućnost zapošljavanja i zapošljavaju nove djelatnike te da im čak i liječnici iz mirovine žele doći pomoći u ovo teško doba.

Šegović je rekao i da većina zaraženih liječnika i medicinskog osoblja nije cijepljena.

- Većina ih nije cijepljena. Neki jesu cijepljeni pa su dobili bolest, ali opet, moram naglasiti, nije nikakva tajna da osoba koja je cijepljena može oboljeti od koronavirusne bolesti, ali bolest onda nije toliko teška i kažu da pacijent ne bi trebao završiti na respiratoru, a nikako ne bi trebao doživjeti onaj najgori oblik bolesti, a to je, ne daj Bože, smrt, zaključio je Šegović za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:39