VREMENSKA PROGNOZA

U četvrtak stiže velika promjena vremena, ali pravi ‘spektakl‘ se sprema u petak!

Jugo, mjestimice i olujno, stvarat će probleme u prometu na Jadranu ponajviše u petak, a zatim će slabjeti

Poplavljena riva (ilustracija)

 Bozo Radic/Cropix

Od četvrtka nas opet čeka prevladavajuća južina, bit će prilično vjetrovito i za doba godine iznadprosječno toplo, uz promjenjivu naoblaku i povremenu kišu, češću i obilniju na Jadranu i područjima uz njega. Velika je vjerojatnost i za lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom, uz koje za samo nekoliko sati može pasti velika količina kiše, a neke bi rive mogle biti poplavljene i zbog jakog te olujnog juga, posebice tijekom petka, javlja Zoran Vakula za HRT.

"U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno suho i djelomice sunčano. Ujutro ne odveć svježe, a samo gdjegod u Posavini može biti magle. Vjetar umjeren južni i jugozapadni. Najviša temperatura oko 23 °C.

U središnjoj Hrvatskoj uz umjeren jugozapadnjak od jutra osjetno toplije nego proteklih dana - najniža temperatura između 7 i 9 °C. Bit će sunčanih razdoblja i samo rijetko malo kiše, uglavnom tek kasnije poslijepodne uz granicu sa Slovenijom i na jugu.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, često s kišom, lokalno i obilnom na širem riječkom području i u dijelu Gorskog kotara. Na moru su moguće nevere i grmljavina. Jugo i jugozapadnjak u jačanju, more sve valovitije. Najviša temperatura zraka uglavnom od 19 do 23 °C.

U Dalmaciji danju od 22 do 25 °C. Promjenjivo, pokoji izolirani pljusak moguć je ponajprije u unutrašnjosti te na sjeveru. Na obali sredinom dana neće nedostajati sunčanih razdoblja. Jako i olujno jugo mnogi bi mogli kriviti za loše raspoloženje. Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano. Jugo će postupno jačati, prolazno će biti više oblaka, ali uglavnom će ostati suho. Najniža temperatura zraka oko 18 °C, u zaobalju 14 °C, a najviša temperatura i mora i zraka bit će oko 23 °C", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić.

Promjenjivo, razmjerno toplo, uz južinu i povremenu kišu

"Na kopnu idućih dana ostaje promjenjivo. U petak iznimno toplo za doba godine s najvišom temperaturom i za oko 10 °C višom od prosjeka. I pritom razmjerno vjetrovito s jakim jugozapadnim i južnim vjetrom, koji će do nedjelje uglavnom oslabjeti. Najviše kiše past će u Gorskom kotaru, a u nestabilnu subotu jaki pljuskovi mogući su i u unutrašnjosti Dalmacije. Najviše suhih razdoblja bit će u malo manje toplu i mirniju nedjelju.

Jugo, mjestimice i olujno, stvarat će probleme u prometu na Jadranu ponajviše u petak, a zatim će slabjeti - u subotu malo, osjetnije tek u nedjelju. Bit će promjenjivo. Kiša će mjestimice biti jaka na sjevernom dijelu, u subotu posvuda češća i lokalno izraženija, ponegdje i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a u nedjelju tek slaba i sporadična pa bi trebala dopustiti mnoge aktivnosti na otvorenome", kaže za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:41