NOVA UREDBA

U cijeloj Slavoniji od sutra napokon dozvoljena svinjokolja!

Europska komisija objavila nove zone u borbi protiv afričke svinjske kuge u Hrvatskoj
 Robert Fajt/Cropix

Kao što smo i najavili, Europska komisija danas je objavila novu provedbenu uredbu kojom se u Hrvatsku uvodi regionalizacija u suzbijanju afričke svinjske kuge i određuju nove zone, odnosno u prijevodu od sutra prestaje zabrana prometa svježim svinjskim mesom i prestaje zabrana svinjokolja na vlastitim objektima.

‘"S obzirom na epidemiološku situaciju u pogledu afričke svinjske kuge u Hrvatskoj i epidemiologiju te bolesti te uzimajući u obzir međunarodne norme, primjerice Kodeks o zdravlju kopnenih životinja WOAH-a, područja Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije u Hrvatskoj na kojima su zabilježena izbijanja afričke svinjske kuge sada bi trebalo navesti u dijelu III. Priloga I. Provedbenoj uredbi (EU) 2023/594 kao zone ograničenja III te ih izbrisati s popisa iz dijela B Priloga II. toj provedbenoj uredbi. Osim toga, područja na kojima nisu službeno potvrđena nova izbijanja afričke svinjske kuge kod držanih ili divljih svinja, a koja graniče s područjima na kojima su zabilježena izbijanja, trebalo bi, prema potrebi, navesti u dijelu I. Priloga I. kao zone ograničenja I." stoji u odluci Europske komisije, koja u prilogu ima i novo zoniranje Hrvatske, a prema kojem Vukovarska županija te dijelovi Brodske i Osječke županije više nisu u zoni ograničenja u kojima su zabranjeni promet svježim svinjskim mesom i svinjokolje.

Odluka EK stupa na snagu sutra, a iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su nam da će sutra na web stranici objaviti svoje Rješenje, koje odmah postaje pravomoćno, što znači da će svinjogojci koji će imati dozvolu veterinara već u četvrtak moći početi sa svinjokoljom. Podsjetimo, afrička svinjska kuga u Hrvatskoj je potvrđena 26. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:35