LEGALIZIRALI SAMOVOLJU

U cjenik vožnje za Lokrum stavili i stavku: ‘Nula kuna po odluci ravnatelja‘

Dok "obični" ljudi moraju izdvojiti čak 200 kuna kako bi posjetili rezervat, neki će ući besplatno ako im to odobri Uprava
Lokrum
 -/Imagesource/Profimedia

Koliko košta povratna karta za dubrovački rezervat Lokrum?

Za "obične" ljude 200 kuna, djeca plaćaju 30, građani koji imaju prebivalište u Dubrovniku voze se besplatno - a od ove godine takvu priliku imaju još i svi putnici kojima gratis kartu odobri ravnateljica rezervata Nikolina Grković.

Nekolicinu Dubrovčana tako je iznenadilo kad su ovih dana u cjeniku pronašli stavku "karta gratis po odluci ravnatelja", a koje još lani nije bilo moguće vidjeti u ovom dokumentu.

Kome idu te gratis karte i po kojoj se logici dodjeljuju - sve to zanimalo je čitatelje koji su nam dojavili o tom neobičnom slučaju, a Jutarnji se odmah obratio ravnateljici rezervata Grković.

image
Cjenik za sezonu 2021.

Uvedeno u 2020.

Ona nam je, pak, u nedjelju pisanim putem potvrdila da je stavka "karta gratis po odluci ravnatelja" uvedena 2020. godine.

"Ta kategorija ulaznice uvedena je za poslovne suradnike i goste od značaja za Javnu ustanovu Rezervat Lokrum zbog evidentiranja njihova broja ulazaka na otok, kao i ukupnog broja posjetitelja tijekom poslovne godine. Tako se uvela organizacija u sustavu ulaznica i dodatna kontrola broja posjetitelja zbog zaštite od požara posebnog rezervata šumske vegetacije", pojasnila je u svojem odgovoru.

Naime, od još nekih izvora iz rezervata doznajemo kako je prijašnjih godina u ustanovi bilo određenih nejasnoća kako knjižiti posjetitelje koji su u rezervat dobili priliku ući gratis, ali takva mogućnost nije bila formalno-pravno propisana cjenikom.

Nije spektakularno

"Nije to ništa spektakularno niti novo, postoje određene situacije u kojima čelni čovjek rezervata smije odobriti gratis ulaznice, no to dosad nije bilo izrijekom navedeno u cjeniku, što je stvarao problem u knjigovodstvenom smislu. Naime, rezervat je dužan evidentirati svakog posjetitelja, neovisno o tome je li platio kartu, a dok u cjeniku nije bilo stavke o dodjeli gratis ulaznica, nije baš bilo jasno kako takve posjete knjižiti", tvrdi naš izvor.

Prema podacima koje nam je poslala Grković, lani je izdano 65 gratis karata po diskrecijskoj odluci tadašnjeg ravnatelja, a u prvoj polovici ove godine njih 14. Prema posljednjem izvješću o radu te ustanove, u 2019. prodane su 261.333 karte, od čega njih 181.555 povratnih brodskih, 21 tisuća ulaznica u rezervat, 13.204 preko agencija, 9237 dječjih te ostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:07