ADMIRAL BAROVIĆ

U Crnoj Gori sjećanje na godišnjicu smrti admirala koji je odbio naredbu da bombardira gradove u RH

„Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio”, napisao je u oproštajnom pismu
Brodovi JNA ispred Dubrovnika (arhiva)
 Vojko Basic/Cropix

Crnogorski političari, nevladine udruge i građani na društvenim mrežama obilježavaju u srijedu tri desetljeća od „herojske i čojske“ smrti admirala JNA Vladimira Barovića, rođenog Crnogorca, koji je 29. rujna 1991. izvršio samoubojstvo nakon što je odbio naredbu vojnog vrha bivše JNA da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

Kako podsjećaju crnogorski mediji, admiral Barović, koji je bio zapovjednik Ratne mornarice JNA za područje Istre, u oproštajnom pismu, koje je napisao na Visu, gdje se tada nalazilo zapovjedno mjesto bivše Jugoslavenske ratne mornarice, kao glavni razlog za odbijanje naredbe i samoubojstvo naveo je „nerazumnu agresiju JNA na Hrvatsku koja predstavlja djelo suprotno tradicionalnom crnogorskom poimanju časti“. „Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio”, napisao je.

U povodu Barovićeve smrti glavni tajnik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović istaknuo je da je Barović heroj Crne Gore devedesetih godina i oličenje časti i etike.

„Odbio je služiti zloj politici znajući što mu časnička čast nalaže. Trideset godina kasnije imamo one koji opet hrle u istu destrukciju. Ima Crna Gora dovoljno onih kao što je bio Barović da spriječe remake 90-ih. Slava mu“, naveo je Vujović na Twitteru.

Iz nevladine udruge Centar za građansko obrazovanje (CGO) navode da se danas odaje počast čovjeku koji je pokazao što je "čojstvo" (čovječnost) i ostao svijetla točka u dijelu mračne suvremene povijesti regije. No, kako navode „nažalost, ovaj čovjek i njegov čin su zaboravljeni u crnogorskoj javnosti".

„Kultura sjećanja je i jedan od stupova održivog mira i suživota na prostoru bivše Jugoslavije, a njen integralni dio su ljudi poput admirala Barovića, tim prije što su tako rijetki", poručili su iz CGO-a.

Građanska alijansa, nevladina udruga na čiju je inicijativu 2016. tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović posthumno odlikovao admirala Barovića ordenom časti, podsjetila je da crnogorsko institucije gotovo 30 godina nisu procesuirale odgovorne za napad na Dubrovnik, kao ni odgovorne za propuste i loše istrage i sudske postupke za slučajeve ratnih zločina koji su se dogodili u Crnoj Gori.

„Crnoj Gori je potrebno iskreno suočavanje s ratnom prošlošću i svi odgovorni moraju biti procesuirani“, navode iz Građanske alijanse.

Admiral Vladimir Barović sahranjen je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 godine. U njegovu čast crnogorski književnik Miomir M. Marković 1996. godine je napisao da "jedini metak ispaljen u ratu 90-tih godina na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, zapovjednika JRM-a".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 04:06