NE VIDI SE NI PRST

U Dalmatinskoj zagori dogodio se neobičan ljetni meteorološki fenomen, ovo se ne viđa često: Evo kako do njega dolazi

Ove fotografije i snimke svjedoče da se u Sinju uopće nije vidjela gradska tvrđava, kao ni zvonik

Magla u Sinju

 /Snimio čitatelj

Jutros je skoro cijela Zagora bila obavijena gustom maglom. Ove fotografije i snimke svjedoče da se u Sinju uopće nije vidjela gradska tvrđava, kao ni zvonik. Proteklih godina je tijekom ljeta magle zabilježena i u primorskim mjestima, piše Slobodna Dalmacija.

Kako dolazi do ovog neobičnog ljetnog fenomena u Zagori ili pak na obali?

- Kod mirne ili stabilne atmosfere bez turbulencija vrijeme je na Jadranu uglavnom sunčano. Ipak to nije uvijek slučaj. Rijetko se javlja, ali je i na Jadranu ponekad prisutna – magla! Češća je na sjevernom nego na južnom Jadranu.

Vrlo rijetko je dugotrajna i obično traje jednu noć i jutro, no ponekad zna potrajati i više dana što je iznimno rijetko. U Dalmaciji magla na moru nije česta pojava. Razlikujemo dvije glavne vrste magle na moru, a to su radijacijska i advekcijska.

Advecijska magla najčešća je u kasnu zimu i proljeće. Nastaje kada topliji i vlažniji zrak dolazi na ohlađenu morsku površinu. Tada se zrak brzo hladi i u njemu se vodena para kondenzira u sitne kapljice i stvara maglu.

Ona nastaje u kasno ljeto i jesen kada se u ohlađenom zraku nad toplim zagrijanim morem isparena voda po danu naglo kondenzira i tako također stvara maglu, piše Slobodna Dalmacija.

Radijacijska magla je radijacisko ohlađivanje tla te prizemnog sloja zraka. Takva magla je česta u kontinentalnom djelu Hrvatske. Osim temperature i vlage za maglu bitan je i vjetar. Zapravo najbolji uvjeti za maglu je bezvjetrica i tiho anticiklonalno vrijeme. Već kod brzine vjetra većoj od 3 m/s magla se razbija. Ipak, to nije uvijek slučaj, osobito na gorama i planinama.

U Dalmaciji najviše magle ima na zadarskom području i na otvorenom moru. Tako Zadar ima gotovo 6 dana prosječno godišnje sa maglom, Palagruža oko 5 dana, Split manje od dva dana, Dubrovnik oko jedan dan- navodi Crometeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:02