VODEĆI U DRŽAVI?

U dalmatinskom gradiću zaraženih je deset puta više od državnog prosjeka: ‘Znamo i razlog!‘

‘Sinjski izvori zaraze su velika dnevna fluktuacija zaposlenih, učenika i studenata koji svakodnevno putuju u Split‘

 
 Zvonimir Barisin/Cropix

Postaje li grad Sinj vodeći u Hrvatskoj po broju novooboljelih od COVID-a 19? To se još uvijek ne može sa sigurnošću tvrditi, ali da je alkarski grad nadzastupljen po broju inficiranih virusom SARS-CoV-2 nema baš nikakve dvojbe, piše Slobodna Dalmacija.

Nema dana kada u izviješćima epidemiologa nema novooboljelih iz Sinja, osim ako se ne uzimaju i ne obrađuju uzorci. Alarm je upaljen za podatke objavljene u utorak prijepodne kada je od 66 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji na Sinj otpalo 13. Dan kasnije, u srijedu, od 128 novooboljelih u županiji bilo je 12 osoba iz Sinja, je još njih 15 iz okolnih gradova i općina Cetinske krajine, što daje ukupan broj od 27 pozitivnih građana.

Stalni porast broja novooboljelih od koronavirusa u utorak navečer na sjednici sinjskog Gradskog vijeća aktualizirao je vijećnik Joško Kontić koji je od gradske vlasti zatražio pobliža objašnjenja i analizu stanja.

Pitanje je uputio gradonačelnici Kristini Križanac koja je, pak, odgovor prepustila Igoru Vidalini, čelniku gradskog Stožera Civilne zaštite.

- Nema mjesta panici, ali potrebni su oprez i odgovorno ponašanje svih građana. Sinjski izvori zaraze su velika dnevna fluktuacija zaposlenih, učenika i studenata koji svakodnevno putuju u Split i njegovo okruženje na posao ili u škole odnosno na fakultete. U ponedjeljak je za analizu na virus uzeto više od 100 uzoraka i to je donijelo rezultat od 13 novoboljelih – kazao je Vidalina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Sve stoji, ali ako bi se i mogli složiti s Vidalinom da nema mjesta panici svakako ima mjesta velikoj zabrinutosti. Na to upućuju brojevi do kojih se dolazi najprostijom računicom. U Sinju je, ponovimo, u otorak bilo 13 novooboljelih od COVID-a 19. Kako je Sinj po posljednjem popisu imao 24.826 stanovnika ispada da je toga dana imao jednog novoboljelog na 1.910 stanovnika. Istoga dana u županiji je bilo 66 novoboljelih ili jedan novooboljeli na 6.891 stanovnika, a u Hrvatskoj 372 novooboljela ili jedan novooboljeli na 11.519 stanovnika.

Da je broj novooboljelih od koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Hrvatskoj u utorak bio proporcionalan broju novooboljelih u Sinju imali bismo 238 novooboljelih u županiji i 2.243 u Hrvatskoj. Da je pak broj novoboljelih u Sinju bio proporcionalan novooboljelima u Hrvatskoj ili županiji u alkarskom gradu imali bi tek 2,15 odnosno 3,6 novooboljelih. Na te brojke teško se može ostati ravnodušan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:22