KONTROLA MJERA

U deset dana inspektori ispisali oko milijun i pol kuna kazni. Koliko će ih se zapravo naplatiti?

Kada je riječ o samoizolaciji, dosad je naplaćeno tek pet mandatnih kazni po 5.000 kuna
 Josko Ponos/CROPIX

U razdoblju od 23. studenoga do 3. prosinca inspektori Državnog inspektorata, pripadnici Civilne zaštite i policijski službenici izvršili su 10.130 nadzora poslovnih subjekata te izdali 242 upozorenja za otklanjanje nedostataka. Izdano je 48 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.440.000 kuna zbog kršenja mjera, istaknuo je na prošle dvije sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Financijska vrijednost prekršajnih naloga ne znači da je toliki novac i uplaćen u državni proračun. Koliko će se zapravo naplatiti kazni, bit će poznato nakon konačnih presuda prekršajnih sudaca.

Inspektori Državnog inspektorata, pripadnici Civilne zaštite i policijski službenici već mjesecima obilaze trgovine, ugostiteljske objekte, socijalne i zdravstvene ustanove te obavljaju nadzor primjene odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Prema zbirnim podacima Državnog inspektorata, njihovi sanitarni i turistički inspektori te inspektori rada od 15. ožujka do 29. studenoga obavili su 12.961 nadzor poslovnih subjekata.

U razdoblju od 15. ožujka do 15. studenoga turistički inspektori su obavili 1791 nadzora primjene mjera Stožera u ugostiteljskim objektima. Utvrđene su 352 povrede odluka Stožera te su propisane prekršajne mjere.

Nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera, od 14. listopada do 29. studenoga turistički su inspektori obavili 1129 inspekcijskih nadzora. U 43 slučaja utvrđeno je da se ugostitelji ne pridržavaju mjera, a u 14 slučajeva doneseno je usmeno rješenje o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

U Državnom inspektoratu navode kako su njihovi sanitarni inspektori od uvođenja epidemioloških mjera do danas proveli 9600 inspekcijskih nadzora.

Najčešće utvrđene nepravilnosti su nenošenje ili nepravilno nošenje maske, nisu imali obavijesti, nisu imali zaštitne pregrade u ugostiteljstvu i trgovini te kontrola dezinfekcijskih proizvoda i uputa za njihovo korištenje. Ti su nedostaci najčešće otklonjeni tijekom inspekcijskog nadzora te je primijenjeno načelo oportuniteta.

Inspektori rada Državnog inspektorata od 15. ožujka do 29. studenoga obavili su 441 inspekcijski nadzor i utvrdili 48 nepravilnosti koje su otklonjene na licu mjesta.

U Ravnateljstvu Civilne zaštite tvrde da su njihovi inspektori od sredine ožujka do 30. studenog izvršili 111.685 nadzora te su izrekli 5.759 upozorenja i podnijeli 154 prekršajna naloga u iznosu 4.620.000 kuna.

Na području Dalmacije nadzor provedba mjera Stožera provode i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Osim toga, zaduženi su i za postavljanje šatora i kontejnera pri bolnicama i domovima zdravlja.

Samoizolacija: Naplaćeno tek 5 mandatnih kazni po 5 tisuća kuna

Inspektori Državnog inspektorata, pripadnici Civilne zaštite i policijski službenici između ostalog, nadziru i kršenje mjere samoizolacije. U razdoblju od 22. lipnja do 30. studenoga Državni inspektorat zaprimio je od Ministarstva unutarnjih poslova 797 prijava kršenja samoizolacije.

Od toga, u gotovo pola prijavljenih slučajeva, preciznije u njih 320, nije bilo osnove za postupanje.

Inspektori su, sve u svemu, do sada ukupno izdali 224 prekršajna naloga, a naplaćeno je pet mandatnih kazni po 5000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:55