POŽARNA SEZONA

U DEVET MJESECI IZGORJELO POVRŠINE VELIČINE HVARA I ČIOVA ZAJEDNO Predstavljeni novi podaci za ovu godinu: 'Ovo je treća najintenzivnija sezona'

Krešo Tuškan, Slavko Tucaković, Damir Trut, Jasna Molc
 Srđan Vrančić / CROPIX

'U devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je izgorjelo 32.784 hektara površine, odnosno površina otoka Hvara i Čiova zajedno', kazao je jučer glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković prezentirajući podatke o ovogodišnjoj požarnoj sezoni.

Podatak je još alarmantniji kada se usporedi s istim razdobljem prošle godine, kada je opožaren 4151 hektar površine, odnosno šest i pol puta površine manje. U dosadašnjim ovogodišnjim požarima najviše je površine je izgorjelo u Ličko-senjskoj županiji, čak 9936 hektara. To je više opožarene površine negoli u pet ostalih 'morskih' županija zajedno.

'Stječe se dojam kako ove godine nije bilo puno požara, ali to je pogrešno. Ovo je u posljednjih 11 godina po broju požara treća najintenzivnija požarna sezona', naglasio je Tucaković.

Za razliku od prošlih godina, ove godina je najveći broj požara bio u razdoblju od siječnja do ožujka, kada je zabilježeno čak 4207 požara, dok je preostalih mjeseci bilo 'samo' 1476 požara. Velikom broju požara na početku godine pridonijelo je izuzetno suho i vjetrovito vrijeme te čišćenje zemljišta spaljivanjem.

Tucaković tvrdi da su ove godine najčešći razlog uzroka požara gromovi. No, evidentno je i povećanje ljudskog faktora kod uzroka požara. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut kazao je da su pripadnici policije do sada kazneno prijavili 236 osoba, a prošle godine 27. No, Trut nije imao podatak koliko je osoba kazneno prijavljeno zbog namjernog izazivanja požara, rekavši da je teško kazati je li netko namjerno ili slučajno izazvao požar.

Tucaković, Trut te brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, novinarima su prezentirali sve tehničke novine implementirane u ovogodišnjoj borbi protiv požara te su naglasili iznimnu suradnju svih uključenih u borbu protiv požara. General Tuškan, kao i vatrogasni zapovjednik Tucaković, iznimno su zadovoljni rezultatima korištenja nove bespilotne letjelice Orbiter 3 te kamera koje su instalirane u protupožarne avione. Te su slike u realnom vremenu slane u središnji operativni centar, što je ove godine prvi put korišteno. Tuškan je naglasio i ulogu kopnenih snaga Hrvatske vojske u gašenju požara. No, izbjegao je odgovor na pitanje kako komentira nedavnu izjavu glavnog direktora Glavnog stožera, viceadmirala Roberta Hranja da Hrvatska vojska nije namijenjena ni obučena za gašenje požara.

'Nisam to čuo, ali naši vojnici su opremljeni i obučeni za sudjelovanje u gašenju požara', istaknuo je Tuškan, dodavši kako vojnici ne sudjeluju u gašenju požara, već u nadzoru požarišta nakon što vatrogasci obave svoj dio posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:57