PROMJENA VREMENA

U dijelove Hrvatske stiglo najavljivano nevrijeme, neverin na Cresu digao ogromni oblak peludi

Meteorolozi za dobar dio unutrašnjosti najavljuju nestabilno i vrlo promjenljivo vrijeme tijekom čitave nedjelje
Pelud iznad Cresa
 Sandro Puncet via Istramet

Za razliku od subote, nedjelju obilježava vrlo promjenjivo vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu, javlja portal Istramet. Lokalno je u Istri na kvarnerskom području zabilježen i jak vjetar, a većinom je bila riječ o sjeverozapadnjaku.

Količine kiše do 11:30 h koje su zabilježile postaje nisu odveć obilne, no u Poreču je palo 25 mm, a Umagu 20 mm.

Krajnji jug Istre kiša je zaobišla, iako je oko Valture došlo do razvoja jačih pljuskova praćenih grmljavinom. Ukupno je u 2 sata zabilježeno više od 4000 udara munja, no uglavnom na otvorenom moru.

Neverin koji je zahvatio Cres te pripadajući jak vjetar uzdigao je oblak peludi iznad grada. Riječ je o peludi masline koja je u punoj cvatnji, navode na portalu Istramet na kojem su objavili i snimku peludnog oblaka.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, obilne kiše u nedjelju je bilo i u sjeverozapadnim predjelima unutrašnjosti, Zagreb je oko podneva pogodio obilan prolom oblaka, a prognostičari najavljuju da će čitav dan obilježiti promjenljivo i nestabilno vrijeme uz lokalno obilnije pljuskove te s nešto nižim temperaturama zraka nego proteklih dana.

image
Kiša u Zagrebu
Damjan Tadic/Cropix
image
Kiša u Zagrebu
Damjan Tadic/Cropix
image
Kiša u Zagrebu
Damjan Tadic/Cropix
image
Kiša u Zagrebu
Damjan Tadic/Cropix
image
Kiša u Zagrebu
Damjan Tadic/Cropix

Jedino će na južnom Jadranu biti pretežno, a na srednjem djelomice sunčano, ali ipak uz povećanu vjerojatnost za kišu uglavnom na sjeveru Dalmacije. Vjetar većinom slab, na Jadranu mjestimice umjeren jugozapadni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura većinom od 20 do 25 °C, u Dalmaciji ponegdje i malo viša.

U ponedjeljak u prvom dijelu dana promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, lokalno pljuskove s grmljavinom, moguće i izraženije. Poslijepodne barem djelomice sunčano, no uz jači razvoj oblaka još ponegdje uz mogućnost za pljuskove.

Vjetar uglavnom slab, u drugom dijelu dana mjestimice umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu slab i umjeren jugozapadnjak i jugoistočnjak, na sjevernom Jadranu ponegdje bura, osobito prema kraju dana.

Najniža jutarnja temperatura od 12 do 17, na Jadranu i do 20 °C. Najviša dnevna uglavnom između 22 i 27 °C, u Lici i Gorskom kotaru malo niža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:18