ZAGAĐEN ZRAK

U dijelu Osijeka detektiran formaldehid: ‘Ne znamo koliko je opasna situacija, ne izlazite iz kuća‘

Trebalo bi nositi masku FFP2, pogotovo u onim područjima gdje se osjeti miris dima
 Vlado Kos/Cropix

Zbog posljedica požara plastike u tvrtki Drava International u subotu je proglašeno stanje velike nesreće, a Vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe.

Prim. dr. sc. Senka Samardžić na HRT-u je predstavila podatke iz analize zraka koja je u Osijeku provedena na dvije lokacije.

“Danas su izvršena mjerenja u Osijeku na dvije lokacije. Po indeksu kvalitete zrak je bio prihvatljiv dok je u drugom dijelu grada kod osnovne škole indeks kvalitete loš i detektiran je formaldehid. Ne znamo koliko je opasna situacija, ovisi o tome koliko će trajati”, rekla je.

Doktorica je pozvala kronične bolesnike i djecu da ne izlaze iz kuća te da ne vrše nikakve aktivnosti. “Trebalo bi nositi masku FFP2, pogotovo u onim područjima gdje se osjeti miris dima”, upozorila je.

“Govorimo o mikroklimatskim uvjetima i intezitetu vjetra, ovisi koliko je dugo gorjelo i kolika je bila temperatura plamena. Sve preporuke koje smo donijeli prvi dan, vrijede i dalje”, rekla je. Pozvala je građane da prate informacije na stranicama HZJZ-a i Civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:20