PUBLICIST I FILOZOF

U dobi od 68 godina umro bivši saborski zastupnik i nekadašnji politički zatvorenik Anto Kovačević

Pokojni Kovačević bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije i kandidat na predsjedničkim izborima
Anto Kovačević
 Zeminea Cotric/Cropix

U dobi od 68 godina preminuo je bivši saborski zastupnik Anto Kovačević, nekadašnji predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije.

Informaciju je za Jutarnji list potvrdio njegov dugogodišnji prijatelj, general Ljubo Ćesić Rojs koji je potresen iznenadnom smrću političara.

- Preminuo je u subotu u 19 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava, gdje je bio posljednjih deset dana nakon što mu se pogoršalo stanje zbog koronavirusa. U srijedu je operiran zbog kardiovaskularnih problema te je od tada bio na odjelu intenzivne njege i na respiratoru - rekao nam je Rojs.

Kaže kako se s njime posljednji puta čuo prije dvadesetak dana te ništa nije ukazivalo na zdravstvene probleme.

- Bio je mlad, zdrav čovjek koji je mogao još puno toga učiniti. Posljednjih dana slao sam mu poruke, ali nije odgovarao. Znao sam da to nije dobro - kazao nam je general Rojs koji o svom prijatelju ima samo riječi hvale.

Kaže kako je bio istinski hrvatski domoljub "kakvih više nema", koji je bio spreman "patiti za Hrvatsku u kazamatu". Rekao je i kako mu je Kovačević rekao da je ćeliju u Zenici, kamo je dospio kao politički zatvorenik početkom osamdesetih, dijelio s Vojislavom Šešeljem i Alijom Izetbegovićem.

- Hrvatska ga je odbacila, kao što odbacuje brojne dobre ljude - rekao nam je potreseni Rojs dodavši kako je iza Kovačevića ostala supruga, dvoje djece te troje unučadi.

Političar, publicist i filozof

Pokojni Kovačević, rođen 21. ožujka 1952. u Adi na području Odžaka u Bosni i Hercegovini, bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije, također je sudjelovao kao kandidat na predsjedničkim izborima.

Anto Kovačević bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova.

Doktorirao je filozofiju u Beču. Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog verbalnog delikta, što mu je kasnije smanjeno na šest godina. Amnesty International ga je proglasio 'zatvorenikom savjesti' zbog nenasilnog zalaganja za društvene promjene.

Kandidirao se za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima 2005. godine ali nije prošao u prvom krugu. Osvojio je 19.145, odnosno 0,86 posto glasova. Nakon dugogodišnjeg članstva u HKDU, 2015. godine prešao je u Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević.

Uoči posljednjih parlamentarnih izbora javno je podržao HDZ, a u društvu članova te stranke dočekivao je i rezultate u izbornoj noći.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji, objavili su iz Banskih dvora.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku hrvatskog publicista i političara, gospodina Ante Kovačevića. S njegovim smo odlaskom izgubili dugogodišnjeg aktivnog sudionika naše političke i društvene scene. Gospodin Kovačević ostat će upamćen i po svom političkom angažmanu kao zastupnik u Hrvatskom saboru, dok se u razdoblju jugoslavenskog komunističkog režima bez ustručavanja borio za istinu i pravednost te zalagao za hrvatske interese. Radi toga je kroz montirani sudski proces završio u političkom zatvoreništvu u Zenici te je osuđen zbog svojih mišljenja i govora, zalažući se za prava hrvatskog naroda.Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti, navodi Plenković.

Sućut je izrazio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Naveo je da je Kovačević bio domoljub koji je posvetio svoj život stvaranju slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske, temeljene na demokratskim vrijednostima.

- Gospodin Kovačević ostat će u pamćenju kao hrvatski intelektualac, publicist i političar, čiji je rani život bio obilježen borbom za promjenu bivšeg državnog sustava, u kojem je bio nepravedno osuđen na zatvorsku kaznu zbog izgovorene riječi. Kao domoljub, posvetio je svoj život stvaranju slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske temeljene na demokratskim vrijednostima, ističe Jandroković.

- Zbog svog disidentskog iskustva, svoje političko djelovanje posvetio je promociji ljudskih prava, slobodi izražavanja i pravima zatvorenika. Gospodin Anto Kovačević djelovao je i na osnaživanju višestranačja u Hrvatskoj, posebno u Hrvatskome saboru gdje je bio aktivni zastupnik u četvrtom sazivu. Njegov politički angažman pamtit ćemo i po zalaganju za osnaživanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, navodi u sućuti predsjednik Sabora Jandroković.

Od Kovačevića se na Facebooku oprostio i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, Hrvoje Zekanović.

- Napustio nas je čovjek koji je jasnoćom svog izričaja i beskompromisnom borbom za vrijednosti u koje je vjerovao obilježio hrvatsku politiku - napisao je.

Kovačević je bio poznat po brojnim žestokim verbalnim istupima tijekom političkih rasprava u sabornici. Jedna od najpoznatijih situacija je ona kada je Vesni Pusić poručio kako je "Bog nije stvorio za mudraca, nego madraca", što je tada naišlo na oštre javne osude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:11