TUŽNA VIJEST

U dobi od 79 godina umro doajen hrvatskog novinarstva i bivši urednik ‘Vjesnika‘ Krešimir Fijačko

Glavni urednik ‘Vjesnika‘ bio je u dva navrata od 1993. do 1994. i od 2001. do 2004.

Krešimir Fijačko

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Doajen hrvatskog novinarstva, novinar i urednik Krešimir Fijačko umro je u dobi od 79 godina.

Krešimir Fijačko rođen je u Zagrebu 1943. Novinarstvo i povijest umjetnosti studirao je na Filozofskom fakultetu u Beču, a u Zagrebu filozofiju i sociologiju. Fijačko je bio jedan od najobrazovanijih hrvatskih novinara.

Novinarstvom se bavi od rane mladosti, a od početka sedamdesetih je u stalnom radnom odnosu u "Vjesniku", u kojem je proveo gotovo cijelu novinarsku karijeru te je u dva navrata bio i glavni urednik tih nekada najprestižnijih hrvatskih novina.

Nakon što je nekoliko godina radio honorarno, od 1970. radio je stalno u "Vjesniku", gdje je bio komentator. Urednik "Nedjeljnog vjesnika" bio je od 1988. do 1990. Tada dolazi na dužnost zamjenika glavnog urednika koju je obnašao do 1992.

Glavni urednik "Vjesnika" bio je u dva navrata od 1993. do 1994. i od 2001. do 2004.

Kao vrstan vanjskopolitički novinar, bio je stalni dopisnik "Vjesnika" iz Bonna od 1979. do 1983. i iz New Yorka od 1995. do 2000.

Iz Hrvatskog novinarskog društva podsjetili su i na Fijačkov intervju koji je dao časopisu "Vijenac" za svog posljednjeg mandata na čelu "Vjesnika". U "Vijencu" je iznio svoje viđenje novinarstva u tom trenutku te o samom "Vjesniku", kazavši kako je činjenica da je na vlasti nešto što je desno, onda će i novine biti desno i obratno, vrlo loša za novine, ali i za vlast koja kontrolira takve novine.

"Tako dugo dok je 'Vjesnik' bio pod kontrolom politike ili vlasti, manje je bilo riječi o žurnalizmu, a više o politikantstvu. To je bio problem 'Vjesnika', zbog čega mu je velika masa čitatelja okrenula leđa. Ovo što mi sada radimo jest pokušaj da vratimo čitatelje, ali put do toga nije lak, ni jednostavan, ni brz, što god mi željeli i što god netko mislio", rekao je tada Fijačko.

Novine, kako je rekao, možete lako upropastiti, ali ponovno ih dići na zavidnu razinu teško je. I to su stvari s kojima se mi u "Vjesniku" moramo boriti i borimo se da bismo preživjeli i zauzeli mjesto u tiražnom smislu koje nam pripada, kazao je tada Fijačko, koji je bio jedan od novinarskih simbola kasnije ugašenog dnevnika "Vjesnik".

Obuljen Koržinek: Fijačko je ostavio duboki trag

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak izraze sućuti u povodu odlaska doajena hrvatskog novinarstva Krešimira Fijačka, poručivši da je ostavio duboki trag na nacionalnoj medijskoj sceni.

Dugogodišnji urednik Vjesnika i dopisnik iz Bonna i New Yorka Fijačko umro je u 80. godini, a bio je jedan od naših najvrsnijih vanjskopolitičkih novinara, radeći kao dopisnik Vjesnika iz Bonna i New Yorka.

"Od unutarnjih do vanjskopolitičkih tema, analiza i komentara, Krešimir Fijačko se već svojim prvim tekstovima nametnuo kao jedan od najsnažnijih pera hrvatske novinarske scene", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek u sućuti koju je uputila u ime Vlade RH i Ministarstva kulture, ali i u svoje osobno ime.

"Od početka 70-tih godina, od kada je počeo pisati za „Vjesnik" nekad najprestižnijoj, visoko tiražnoj hrvatskoj novini, Krešimir Fijačko joj je posvetio gotovo cijelu svoju novinarsku i uredničku karijeru te postao jedan od njezinih zaštitnih znakova. Studirao je povijest umjetnosti i novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Beču, a sociologiju i filozofiju Zagrebu te profesionalnim i kreativnim pristupom svakoj temi, otkrivao široki raspon svojega obrazovanja", dodala je.

Također Fijačko je bio jedan od naših najvrsnijih vanjskopolitičkih novinara, dokazavši se kao dopisnik „Vjesnika" iz Bonna i New Yorka, izvješćujući i komentirajući ključne promjene na međunarodnoj sceni iz svjetskih središta. Svojim uredničkim umijećem, svojim bogatim iskustvom, Krešimir Fijačko odgojio je plejadu Vjesnikovih novinara i urednika koji danas oblikuju hrvatsku medijsku scenu, navela je ministrica kulture i medija u izrazima sućuti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:27