Imamo zapisnike

U domu za starije i nemoćne hladno i puno stjenica. Ravnateljica: Znamo, treba vremena i novca

"To su stare zgrade i oni to dezinficiraju, ali sad koliko to pomaže, ne znamo"

Dom za starije i nemoćne u Dubrovniku

 Screenshot: Google maps

Problemi s grijanjem, stjenicama, poplave i nedostatci na liftu - samo su neke od točaka o kojima se raspravljalo na sjednicama Upravnog vijeća dubrovačkog Doma za starije i nemoćne, prema dokumentima koje je Jutarnji list dobio na uvid.

Konkretno, u prosincu se diskutiralo o poduzetim mjerama po pitanju stjenica i problemu s klimatizacijom Doma, a stjenice se zatim ponovno pojavljuju u dokumentu iz siječnja. Uz njih se spominju i novi problemi - grijanje korisnika, moguća poplava u Thermotherapiji uslijed velikih kiša i nedostatci na liftu u Thermotherapiji.

Kako bi detaljnije istražili navedene probleme, kontaktirali smo Marinu Sambrailo, ravnateljicu Doma. Odgovorila nam je kako rješavanje navedenih problema uz sve poduzete mjere, iziskuje vrijeme kao i potrebna novčana sredstva.

- Želim Vas upoznati da su se sve potrebne radnje poduzele na vrijeme i da su neki od navedenih problema u procesu rješavanja istih, napisala je.

Naglasila je da je za izdvojenu jedinicu Thermotherapiju izvedena djelomična reorganizacija i premještaj korisnika, ali kako je i za to potrebno određeno vrijeme i novčana sredstva.

Odgovore na pitanja o vremenskom trajanju ovih problema, rješenju inspekcije i o eventualnim žalbama korisnika zbog uvjeta, nismo dobili.

Katarina Doršner, predsjednica Upravnog vijeća rekla nam je da ih je ravnateljica Doma izvijestila o navedenim okolnostima i vjeruje da gospođa Sambrailo sukladno uputama vijeća i svojim ovlastima poduzima sve radnje kako bi se korisnicima pružila potpuna i najbolja moguća skrb, kao i otklonile navedene okolnosti.

- U tom smislu, ravnateljica nas je izvijestila kako je po pitanju grijanja, uz pomoć osnivača, osigurano privremeno rješenje te kako će se poduzeti dodatne radnje podrške elektrosustavu ustanove, odgovorila nam je i uputila nas ravnateljici za detaljnije informacije.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odgovorili su nam da je u svibnju 2021. godine proveden redoviti inspekcijski nadzor u spomenutom Domu, kojim su utvrđene nepravilnosti u ocjenjivanju stručnih radnika, a rješenjem inspektora donesena je mjera za otklanjanje istih.

Zatim, tijekom 2022. godine provedena su četiri izvanredna inspekcijska nadzora u izdvojenoj poslovnoj jedinici Thermotherapije.

- Po provedenim nadzorima donesena su rješenja s mjerama i rokovima izvršenja, a odnose se na usklađivanje prostornih uvjeta i opreme, zapošljavanja radnika, kao i na unapređenje skrbi kroz specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, odgovorili su.

Članovi Upravnog vijeća Doma s kojima smo razgovarali, nisu negirali spomenute probleme, ali ih također nisu htjeli ni komentirati. Iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske rekli su nam da koliko znaju, dom ide u adaptaciju.

- Znamo da je tamo bio problem s liftom, ali o tim stjenicama u Dubrovniku slušamo već ne znam koliko, očito je stara jezgra puna stjenica, kažu nam.

Iako su već upozoravali na taj problem zbog kojeg bi trebalo korisnike iseliti i sve renovirati, situaciju komplicira činjenica da ih se nema gdje premjestiti. Kako kažu, zaposlenici domova su im objašnjavali da ih se većina bori sa stjenicama.

- To su stare zgrade i oni to dezinficiraju, ali sad koliko to pomaže, ne znamo – zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:49