INTERES PAO ZA 80 POSTO

U dubrovačkoj blagajni zbog koronavirusa do lipnja 30 milijuna kuna manje

Mato Franković
 Božo Radić / CROPIX

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u utorak da će zbog koronavirusa u prvih šest mjeseci u dubrovačkoj gradskoj blagajni biti 30 milijuna kuna manje te da bi sezona - ako se ne zaustavi epidemija - mogla biti 30 do 40 posto lošija.

Franković je rekao kako u ovom trenutku nema otkazivanja rezervacija, ali na internetskim servisima interes za smještaj pao je za 80 posto. Osim toga, najugroženije je tržište kruzera.

"SAD su izdale preporuku da se ne putuje kruzerima, a Italija je u karanteni. To će znatno utjecati. Čak 70 posto kruzera koji dotiču Dubrovnik stiže iz Venecije. Dakle, od njih ništa. Doduše, broj otkaza nije enorman, ali postoji. Imamo interes za dodatni booking drugih kompanija u otkazanim terminima. Sad ćemo vidjeti koliki je gospodarski utjecaj kruzera na grad", rekao je Franković.

Najavio je kako će se gubitak u proračunu dijelom pokriti s 27 milijuna kuna viška iz 2019. godine te rebalansom proračuna u svibnju. Vjeruje kako će se do lipnja stanje s epidemijom ipak poboljšati, nakon čega će ponovno sagledati situaciju.

"Ako nakon lipnja budemo trebali dodatno rezati, najprije ćemo odustati od kapitalnih projekata. Uz to, svjesni smo da će gospodarstvenici do lipnja znatno usporiti svoju aktivnost pa ćemo promisliti i o eventualnoj mogućnosti financijskih ušteda kako bismo im pomogli, prije svega kroz odricanje dijela poreza na potrošnju, ali i naplate zaustavljanja autobusa i javnih površina. Tu očekujemo i od Vlade RH određeni paket mjera. Imamo sreću da su nam i inače prihodi manji u prvom dijelu godine", izjavio je Franković.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Ana Hrnić rekla je kako zasad nema otkazivanja rezervacija za srce sezone.

"Veći kongresi u hotelima odgađaju se za jesen, a neki i otkazuju. Još čekamo svibanj. Situacija se svakodnevno mijenja. Dok imamo zračne linije s određenih tržišta, računamo na te goste. Nakon uskrsnih blagdana znat ćemo pravi učinak epidemije i imat ćemo konkretne brojke", istaknula je Hrnić.

Član Turističkog vijeća dubrovačke Turističke zajednice Stanko Ljubić rekao je kako je booking do 45 posto lošiji nego u isto doba lani, ali za koji postotak bolji od konkurentskih zemalja.

"Sve se promijenilo nakon pojave virusa u Italiji. Treba nam plan B, prije svega kroz štednju. Glavna sezona će donekle biti popunjena, ali sve ovisno o razvoju situacije. Bit će jako teško vratiti se, a sve trebamo napraviti da sačuvamo postojeća radna mjesta. Najgori scenarij bi bio podijeliti otkaze", zaključio je Ljubić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:41