BUDUĆNOST ZNANOSTI

U Dubrovniku 12. Međunarodna konferencija o antropološkoj genetici i forenzici

Oko 550 znanstvenika, liječnika i stručnjaka iz prestižnih europskih i svjetskih sveučilišta i institucija...
 Vedran Levi/Cropix

Međunarodna konferencija o antropološkoj genetici i forenzici u 12. je izdanju u četvrtak u Dubrovniku okupila oko 550 znanstvenika, liječnika i stručnjaka iz prestižnih europskih i svjetskih sveučilišta i institucija koji raspravljaju o forenzici i personaliziranoj medicini.

image

Tamas Ordog, Manfred Kayser

Vedran Levi/Cropix

Konferenciju su organizirali Međunarodno društvo za primjenjene biološke znanosti ISABS, američka Mayo klinika i Specijalna bolnica "Sv. Katarina".

Predsjednik ISABS-a Dragan Primorac istaknuo je da će kongres prvenstveno odgovoriti kako će izgledati medicina budućnosti.

image

Dragan Primorac

Vedran Levi/Cropix

"Prije svega mislim na razvoj farmakogenomike, genske stanične terapije u liječenju niza degenerativnih bolesti i karcinoma. Budućnost medicine je izaći iz klišea medicinske tradicije. Novi koncept je personalizirana medicina. Da prava terapija ide pravom pacijentu u pravo vrijeme, što možemo saznati analizom glikomike, genomike, proteomike i epigenomike, Oni koji to ne prihvate, neće biti konkurentni na svjetskom tržištu", rekao je Primorac.

image

Henry Lee, Dragan Primorac

Vedran Levi/Cropix

U radu kongresa sudjeluju i tri nobelovca: Sir Richard Roberts, Thomas Südhof i Aaron Ciechanover, a Primorac je najavio kako će oni na kongresu raditi s dvjestotinjak studenata iz SAD-a, Europe i Hrvatske.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da, osim razine znanstvene misli i novih dostignuća, kongres otvara priliku studentima za umrežavanje i nova iskustva.

image

Davor Božinović, Dragan Primorac, Radovan Fuchs

Vedran Levi/Cropix

"To je jako važno za mlade ljude. Posebno naglašavam forenziku, ali je i personalizirana medicina sve popularnija u svijetu i to je sigurno budućnost", rekao je Fuchs.

image

Tamas Ordog, Manfred Kayser, Dragan Primorac

Vedran Levi/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako su Policijska akademija i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" znanstvene institucije u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova.

image

Stjepan Lakušić, Richard John Roberts

Vedran Levi/Cropix
image

Damir Boras, Davor Božinović

Vedran Levi/Cropix

"Možda je manje poznato da te ustrojstvene jedinice MUP-a imaju znanstvene licence, a u smislu forenzike Centar 'Ivan Vučetić' ima važnu ulogu. Načelnica je članica Američke akademije za forenziku. Tu smo u samom svjetskom vrhu i svakako smo predvodnik u ovom dijelu Europe", izjavio je Božinović.

image

Kresimir Luetić, Mato Franković

Vedran Levi/Cropix

U suradnji s Američkom akademijom za forenzične znanosti na konferenciji se raspravlja o novim oblicima liječenja karcinoma, farmakogenomiku, translacijskoj i personaliziranoj medicini, genskoj i molekularnoj terapiji i dijagnostici, regenerativnoj medicini i primjeni matičnih stanica u liječenju kao i o drugim dosezima suvremenih znanstvenih istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:52