ZA HRVATSKU BEZ EUTANAZIJE

U Dubrovniku će se prosvjedovati unatoč skidanju odluke o napuštenim životinjama

Dubrovnik, 071109.Utociste za pse na Zarkovici- dio Srdja iznad Dubrovnika. Na predstojecoj raspravi na Gradskom vijecu Dubrovnika, koje ce u srijedu, raspravljati ce se o mogucem uvodjenja eutanazije za napustene zivotinje iz sklonista na Zarkovici koje ne budu udomljene u roku od 60. Na Zarkovici volonteri Drustva za zastitu zivotinja Dubrovnik trenutracno brinu o 259 pasa, 60 macaka i 2 galeba.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

DUBROVNIK - Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik uputilo je poziv svim ljubiteljima životinja da se pridruže prosvjedu koji će se održati sutra, u srijedu u 17 sati ispred Gradske vijećnice, istovremeno s početkom sjednice Gradskog vijeća. No već od 16 sati na tom će se mjestu početi prikupljati potpisi za zahtjev za izmjenu Zakona o zaštiti životinja, u stavci, u kojoj se on odnosi na mogućnost eutanazije životinje nakon 60 dana provedenih u nekom od gradskih azila koji će se upućujtiti Saboru i premijerki gospođi Jadranki Kosor uz preporuku da Hrvatska postane zemlja bez mogućnosti eutanazije životinja u svim gradovima i svim azilima.

- Ovim prosvjedom od gradonačelnika Dubrovnika i svih vijećnika zahtijevamo da odmah pokrenu proceduru izgradnje novog Azila za napuštene životinje u Dubrovniku, na dobrobit i zadovoljstvo svih! Od Grada tražimo i pridržavanje Zakona na koji se gradonačelnik Andro Vlahušić poziva. Naime, Grad Dubrovnik bio je dužan pokrenuti izgradnju gradskog azila do 1. siječnja 2009. godine, što mu je naloženo od strane Veterinarske inspekcije, a nije učinjeno. Gradonačelnik nije izmijenio svoj stav, te i dalje eutanaziju životinja smatra najboljim rješenjem i spasom gradskog proračuna. Njegova izjava u medijima nije nas zavarala. On je samo prebacio odgovornost na premijerku Jadranku Kosor i odgodio donošenje odluke koja bi omogućila eutanaziju životinja u Utočištu na Žarkovici – istiće se u pozivu koji u ime dubrovačkog Društva za zaštitu životinja potpisuje Sandra Sambrailo u kojem se istiće kako Grad Dubrovnik može odluku o načinu zbrinjavanja napuštenih životinja donijeti jedino nakon što se izgradi gradski azil.

- Grad trenutno nema svoj azil. Utočište na Žarkovici je osnovalo Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik i jedino je na prostoru cijele Dubrovačko-neretvanske županije. U Utočištu su sve životinje u 'vlasništvu' Društva za zaštitu životinja (što je evidentirano u evidenciji o mikročipiranju pasa). U dogovoru s Gradom dopušteno nam je, do obećane izgradnje novog azila, privremeno korištenje prostora na Žarkovici, a ta Ťprivremenostť traje već 6 godina. Svih tih godina Dubrovnik je bio jedini Grad u kojem se životinje nisu eutanazirale. Svih 6 godina Društvo za zaštitu živoitnja Dubrovnik riješava gorući komunalni problem, ne samo Grada nego i cijele Županije. Istih tih 6 godina Društvo pere savjest neodgovornih, loših i needuciranih vlasnika koji svoje životinje napuštaju, izbacuju i ostavljaju čim ostanu skotne ili se razbole – poručuju prijatelji životinja naglašavajući kako im je dosta ispraznih obećanja.

U pozivu građanima na prosvjed pojašnjava se kako utočište na Žarkovici nema struje, tekuće vode, ni stalnu financijsku pomoć no kako ipak, uz ogroman trud dobrovoljaca sve životinje imaju skrb i beskrajno puno pažnje i ljubavi te kako su svi psi cijepljeni, čipirani te sterilizirani. - Svi su dobili još jednu, zasluženu priliku da žive. Hoće li tako ostati ovisi o svima nama! – poručuju iz dubrovačkog Društva za zaštitu životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:32