VIŠE OD 20.000 TURISTA

U Dubrovniku je teško naći slobodan krevet: ‘Puni smo. Francuza je najviše, slijede Britanci‘

U gradu je trenutačno više od 21 000 turista što je 76% turističkog prometa iz istog razdoblja 2019-te
Turisti i građani u šetnji Stradunom
 Tonci Plazibat/Cropix

Gužva je u dubrovačkoj zračnoj luci, a turistička sezona na jugu Hrvatske ovisi o letovima. Britanci su počekom kolovoza povećali broj letova, a neke kompanije šalju veće zrakoplove. Britanci su u međuvremenu popeli na drugo mjesto, a trenutačno vodeći Francuzi, piše HRT.

Otvoreni su gotovo svi hoteli, a u privatnom smještaju teško je naći slobodan krevet. Grad je živnuo - no teško je nadoknaditi minuse iz izgubljene predsezone. Jer u predpandemijsko vrijeme sezona je u Dubrovniku trajala od Uskrsa pa do kraja studenoga.

- Čim su se Englezi otvorili 19. srpnja odmah smo skočili, i od 25. srpnja do danas stalno smo puni. Taj trend bi se trebao nastaviti sve do kraja osmog mjeseca, a možda i produljiti u rujnu. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, kaže Hrvoje Brbora, direktor jednog dubrovačkog hotela.

U vrijeme pandemije gosti biraju mjesta gdje se osjećaju opušteno i sigurno. U gradu je trenutačno više od 21. 000 turista. To je 76% turističkog prometa iz istog razdoblja 2019-te. Trenutno su najbrojniji su Francuzi.

- Ja sam sretna što je bio 'bum' sa francuskim tržištem, mene je to spasilo. Vjerujte da je nakon godinu dana stihije to jako jako dobro došlo. Ali još uvijek nije dovoljno, govori Tatjana John, vlasnica agencije za organizaciju manifestacija.

Dok se ne vrate velika grupna putovanja, kongresi, seminari, agenciju je specijalizirala za individualno tržište. Radi se o, kaže - obiteljima koje su vrlo zahtjevne, traže i nemoguće stvari. Ali je sretna. Turistički promet na razini godine iznosi samo 25% onoga iz 2019. godine.

Hrvoje Brbora napominje kako je njegov hotel te godine bio popunjen i u listopadu. Teško će, dodaje - Dubrovnik nadoknaditi izgubljeno.

Unatoč neizvjesnosti, rezultati iz srpnja i kolovoza pobuđuju optimizam, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2022 03:44