FABIJAN KOLAČKO

‘U dva i pol tjedna samo na navodnjavanje potrošili smo oko 50.000 kn, a polja obilazim po cijele noći...‘

‘Kad čovjek odrasta na zemlji i s njom, teško mu se rastati od toga. Meni je bilo nezamislivo i ostao sam raditi doma‘

Fabijan Kolačko

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih.

Ovo su njihove priče


Gotovo cijeli dan Fabijan Kolačko bavi se navodnjavanjem. Hvala Bogu, kaže, ovih je dana palo nešto kiše, ali do kraja lipnja i u prvim danima srpnja cijeli mu se dan svodio na navodnjavanje nasada u općini Nedeljanec u Varaždinskoj županiji. Ima 100 hektara, navodnjavanje jednog stoji 3000 kuna, ali je srećom potrebno navodnjavati "samo" 40 hektara, i to dvaput dnevno. Netko od radnika na poljima Nedeljanca, koji svi na žegi od 40 stupnjeva zalijevaju nasade, viče da "seljak pada na koljena". Cijene goriva su ih, kažu, sasvim dokrajčile.

- Navodnjavamo već dva i pol tjedna i na to smo potrošili oko 50.000 kuna. Lani smo za potpuno isti obim posla potrošili dvostruko manje. Cijena goriva je bila niža i nije bilo tako dugo sušno razdoblje - malodušan je.

Poljoprivredno gospodarstvo bavi se proizvodnjom ratarskih i povrtnih kultura.

image

Fabijan Kolačko

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ogromna odricanja

Na svojim poljima Fabijan sadi krumpir (18,46 ha), luk (4,11 ha), pšenicu (37,62 ha) i kukuruz (10,86 ha). Poljoprivredom se počeo baviti 2015., kada je od oca, koji se cijeli svoj život bavio poljoprivredom, naslijedio OPG. Pokušao ga je otac usmjeriti u drugom smjeru, da se ne muči na zemlji, ali uzalud.

- Kad čovjek odrasta na zemlji i s njom, teško mu se rastati od toga. Meni je bilo nezamislivo i ostao sam raditi doma. Odricanja su ogromna, nemam slobodnog vremena ni godišnjeg odmora. Dogodi nam se da smo na polju od 0 do 24 - govori. Završio je srednju strojarsku i prometnu školu, varaždinski srednjoškolski centar čiji učenici bez problema pronalaze posao. Ali to nije želio, a da bi se bavio onime što voli, poljoprivredom, upisao je privatnu večernju školu, smjer poljoprivredna proizvodnja na ekološki način. Usavršavanjem i javljanjem na natječaje mjera ruralnog razvoja ulaže i modernizira postojeći OPG. Dan mu počinje u šest sati, kad ode biljkama dati vode, pa počne prskati. Prvi dio dana na tom polju je gotov. Ide dalje pa sve iznova. Navečer još jedna runda i onda - sloboda. Za sve osim za šefa Kolačka. Tijekom cijele noći obilazi polja da ne bi nešto pošlo po zlu. Kad počnu navodnjavati, do prve kiše ne prestaju.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Bez toga ne možemo proizvoditi povrće jer ono uzima puno vode. Mi proizvedemo oko 350 tona pšenice, 200 tona kukuruza, 1000 tona krumpira i 200 tona luka. Plasiramo u trgovačke centre, najviše preko Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće iz Vidovca, čiji sam član, ali dio i samostalno - kaže.

Iako je Kolačko stariji, Fabijanov otac Milan od 2015. godine službeno u mirovini, kad je OPG prenio na sina, ne prođe dan a da nije na zemlji. Jednako kao kad je on bio šef. Sad ne mora biti, ali ne zna što bi drugo, to mu je život. Seljak nije naviknut na to da sjedi i gleda televiziju.

- Ja sam u penziji, ali mu malo pomažem. Zna on sve, ali ne može sam. I ja sam naučen na to, ne znam drugačije. Ali velika je razlika u ono vrijeme i sada. Nekad bismo natovarili robu u kamion i prodavali na ulici ili zelenoj tržnici. Sad to nema šanse - kaže Kolačko stariji. U svoje vrijeme on je bio među inovativnijim poljoprivrednicima, među prvima su se navodnjavala Kolačkova polja, još od 1993. Ali onda nije bilo toga da su temperature više od 30 stupnjeva, a ovo sada... Ima sreću pa mu vrućina ne smeta. Potvrđuje da je odgovarao sina od motike.

- Velika su ulaganja, a sve je skupo, život bi mu bio lakši da živi od plaće i radi za druge. U ovom je trenutku totalno neisplativo raditi, a kako će biti, tko će ga znati.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ulaganje u opremu

Fabijan Kolačko je očito optimist kad je riječ o domaćoj poljoprivredi, ona mu je primarno zanimanje, glavni prihod i radi puno radno vrijeme. Na papiru je to osam sati, u praksi nikad man je od 12. Želi ulagati, restrukturirati postojeće gospodarstvo nabavom nove mehanizacije i opreme, ali i izgraditi i rekonstruirati skladišne prostore. Vjeruje da će biti potrebno sedam godina da bi mu investicija osigurala prinose. Njegova je priča, kaže, dobra i za okoliš.

- Ulaganjem u novu mehanizaciju, opremu i rekonstrukciju skladišnih prostora smanjuje se zagađenje okoliša. Kao i troškovi struje. Usto, ulaganje i povećanje proizvodnje te kupnja nove mehanizacije i opreme rezultira novim radnim mjestima - kaže.

image

Fabijan Kolačko

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Javljanje na natječaj Mjera ruralnog razvoja 2018. te realizacija 2019./2020. OPG-u Kolačko omogućila je ostvarenje zacrtanih ciljeva. Kupnja novog traktora s priključnim strojevima omogućila je bržu i efikasniju obradu tla, dok su skladišni kapaciteti građeni prema novim standardima pa omogućuju dulje razdoblje skladištenja, kaže Fabijan.

Vidovec je odlično mjesto za novake u poljoprivredi, konkurencija je velika pa tjera na usavršavanje. Na površini od 32 četvorna kilometara, koje naseljava 5425 stanovnika, općina ima čak 500 registriranih OPG-ova.

Osobna karta

Ime i prezime: Fabijan Kolačko

Dob: 28 godina

Mjesto: Nedeljanec, Varaždin

Zanimanje: Tehničar za vozila i vozna sredstva te naknadno poljoprivredna škola

Površina: Trenutno obrađuje 100 ha

Proizvodnja:18,5 ha krumpir, 4 ha luk, 37 ha pšenica, 11 ha kukuruz

Poslovni moto: Proizvodnja nije samo hobi, već način života...

image

Najbolji mladi poljoprivrednik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:59