SMRTNOST RASTE

U dva tjedna rujna u Hrvatskoj umrla 41 osoba, duplo više nego tijekom prethodnih 14 dana

Da ne stojimo dobro, vidi se i po usporedbi s drugim državama Europske unije
Ilustracija
 Boris Kovačev/Cropix

Samo u prvih 14 dana rujna od covida-19, ili uz covid-19, preminula je 41 osoba, dvostruko više nego u posljednja dva tjedna kolovoza kad je ukupno preminulo 20 ljudi.

Od početka epidemije, s današnjim danom, Hrvatska ima 230 preminulih. Iako se prema dosadašnjim saznanjima ništa bitno vezano uz sam virus nije promijenilo, odnosno nije postao smrtonosniji, postavlja se pitanje zašto imamo tako naglo povećanje broja preminulih. Naime, samo u posljednjih pet dana preminula je 21 osoba, a najgore je bilo u subotu kad je u 24 sata umrlo čak sedam osoba.

Izloženi i mlađi

Prosječna dob preminulih je oko 77 godina i gotovo svi su imali i druge kronične bolesti. Ipak, i nekoliko je mlađih osoba, koje su bile pozitivne na covid-19, koje nisu preživjele. Najmlađa preminula osoba je 42-godišnji muškarac, a među mlađim preminulima je i jedan muškarac koji je imao 43 godine i preminuo je proljetos. Radilo se o osobi s invaliditetom vezanoj za krevet.

Da ne stojimo dobro s brojem preminulih vidljivo je i u usporedbi s drugim državama EU gdje se na ovoj nezavidnoj tablici nalazimo na četvrtome mjestu najgorih, s prosječno jednom preminulom osobom na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana. Ispred nas su samo Rumunjska s tri, Španjolska s 1,6 i Bugarska s 1,5 preminulih na 100 tisuća stanovnika. Primjerice, Njemačka i Slovenija stoje znatno bolje i njihov broj je 0,1, a baltičke države mogu se pohvaliti s nula preminulih.

Stručnjaci u pravilu objašnjavaju da s većim brojem zaraženih, s čime se Hrvatska suočava posljednjih mjesec dana, nužno dolazi i veći broj preminulih. No, ipak je dobar dio toga i u kvaliteti zdravstvenog sustava. Naime, Francuska dulje vrijeme ima značajno veći broj oboljelih na 100.000 stanovnika od Hrvatske, a prosječni broj preminulih ipak je upola niži. Češka je posljednjih dana također prema broju novih slučajeva na 100.000 stanovnika lošija od Hrvatske pa ipak bilježi trostruko manju smrtnost.

Ipak, ako je suditi prema posljednjih nekoliko dana, moglo bi se reći da se broj novozaraženih polako počeo spuštati. Jučer je bio jedan od najboljih dana u gotovo dva mjeseca. Naime, zabilježeno je 65 novih dijagnoza, a i ukupni broj aktivnih slučajeva je u padu, tako da je u ovom trenu bolesno ukupno 2220 osoba.

Među njima je 310 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih su 22 na respiratoru. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13.598 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih se 11.151 oporavila. U samoizolaciji je trenutačno 8217 osoba. Do danas je ukupno testirano 225.014 osoba.

Bez maski

Nakon serije pooštravanja mjera u gotovo svim županijama, ali i odluke o nošenju zaštitnih maski u školama, za školarce Međimurske i Istarske županije stigla je dobra vijest. Naime, Stožer civilne zaštite Međimurske županije izdao je preporuku učenicima međimurskih škola o ukidanju obaveze nošenja maski tijekom nastave zbog trenutačno povoljne epidemiološke situacije.

Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska u školu i odlaska iz nje. Ako se u nekoj školi dogodi obolijevanje učenika ili nastavnika, donosit će se posebne odluke za te pojedine škole, odnosno pojedine razrede u toj školi. To je napravio i istarski Stožer u svojim novim preporukama za školarce kojima je ukinuta obveza nošenja maske, osim u zajedničkim školskim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:14