PROGRAMSKI DOKUMENTI

U Europsku komisiju poslani prvi nacrti Sporazuma o partnerstvu, OPKK-a i ITP-a

Nacrti Sporazuma o partnerstvu, OPKK-a te Integriranog teritorijalnog programa ukupno iznose 6,7 milijardi eura
Nataša Tramišak
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU dostavilo je 30. lipnja u Europsku komisiju prve nacrte Sporazuma o partnerstvu, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) i Integriranog teritorijalnog programa (ITP) 2021. – 2027., ukupnog iznosa 6,7 milijardi eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda i Fonda za pravednu tranziciju.

Kako je navedeno u priopćenju objavljenom u četvrtak iz tog Ministarstva, koje je koordinacijsko tijelo zaduženo za organizaciju i koordinaciju procesa pripreme programskih dokumenata za financijsko razdoblje EU od 2021. do 2027., ti nacrti izrađeni su sukladno direktivi Europske komisije.

"Za cilj imaju provedbu 5 ciljeva politike: 1. Pametna, 2. Zelena, 3. Povezana, 4. Solidarna i 5. Europa bliže građanima, od kojih je minimalni postotak alokacije sredstava za Pametnu Europu 25 posto te 30 posto za Zelenu Europu, sukladno uredbi Europske komisije. Kohezijski fond u iznosu od 1,182 milijardi eura u potpunosti je obuhvaćen kroz cilj Povezana Europa. U Integriranom teritorijalnom programu 2021. - 2027. zastupljeni su alati integriranog teritorijalnog razvoja u okviru cilja politike 5 'Europa bliža građanima, poticanjem održivog i integriranog razvoja urbanih, ruralnih i obalnih područja te lokalnih inicijativa'", istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Alokacije Operativnih programa raspoređene su po prioritetima, a sada slijede formalni razgovori oko nacrta s Europskom komisijom, navodi se u priopćenju te dodaje da su fokus programiranja i pregovori vezani uz operativne programe ciljevi politika, pokazatelji i rezultati koji se žele postići, a ne podjela po sektorima (javni, privatni, civilni).

„Iznos u dva operativna programa (OPKK i ITP) za izravnu potporu poduzetnicima iz ERDF ukupno iznosi 13,4 milijardi kuna, a zajedno s Nacionalnim planom za oporavak i otpornost, EARDF (poljoprivreda) i ESF, taj će iznos biti veći od 35 milijardi kuna odnosno oko 5 milijardi eura“, istaknula je ministrica Tremišak.

Nacrti programskih dokumenata izrađeni su tijekom četiri programska ciklusa od strane radnih skupina osnovanih za potrebe izrade programskih dokumenata u financijskom razdoblju EU 2021. – 2027.

Radne skupine su osnovane poštujući načelo partnerstva, koje se temelji na pristupu višerazinskog upravljanja, a u njihovom radu sudjelovali su dionici s nacionalne, regionalne i lokalne razine. Uključeni su bili i predstavnici gospodarskih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice. Čak 92 institucije s više od 800 članova u 5 tematskih radnih skupina dalo je svoj doprinos u izradi predmetnih dokumenata, stoji u priopćenju.

„Nakon očitovanja Europske komisije na dostavljene nacrte, započet će formalni proces pregovora s njom i konačno utvrđivanje svih elemenata programskih dokumenata. U nadolazećem procesu usklađivanja i dorade sadržaja programskih elemenata i dalje će se nastaviti suradnja s nositeljima i članovima u okviru predmetnih radnih skupina i njihove sektorske nadležnosti“, navela je Tramišak.

Za jesen je predviđeno savjetovanje s javnošću, navode iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:58