EKIPA IZ SLOVENSKE

U famozni Kovačevićev ‘Klub‘ nitko nije ulazio nepozvan, a mobiteli su se ostavljali na ulazu

Atmosfera je bila opuštena, razgovori pristojni, a društva ugodna. Klub je funkcionirao kao sastajalište šireg kruga prijatelja
Klub u Slovenskoj; Dragan Kovačević
 Ronald Goršić/cropix

Tamo nitko nije mogao ući nepozvan. Navratiti na kavu sa ulice. Popiti piće bez da je osobno poznavao vlasnika.

Riječ je o nevelikom, relativno skromno uređenom prostru u Slovenskoj 9 u Zagrebu, na adresi na kojoj se nalazio Klub u vlasništvu jedne od tvrtki predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, piše Slobodna Dalmacija.

Tamo se, doznali smo to u aferi o primitku 1,9 milijuna kuna mita, uz catering i tamburaše, skupljalo probrano društvo. Privatni poduzetnici, menadžeri, državni dužnosnici, ministri i predsjednici, kulturnjaci i glumci, bivši saborski zastupnici, HNS-ovci, HDZ-ovci, suci i šefovi zatvora... Svi oni s kojima je Kovačević nekad u politici ili poslu ukrstio puteve.

Klub je isprva funkcionirao kao sastajalište utjecajnih Pleterničana u Zagrebu. Poslije, kako se Kovačević uspinjao na društvenoj ljestvici, rastao je i krug ljudi s kojima se družio. Atmosfera je, posvjedočilo nam je nekoliko posjetitelja Kovačevićevog Kluba, bila opuštena, razgovori pristojni, a društva ugodna. Klub je funkcionirao kao sastajalište gazdinog šireg kruga prijatelja.

Mobitele bi u pravilu ostavljali na ulazu. Na čemu je navodno inzistirao upravo Kovačević. Društva koja je okupljao bila su politički šarolika, i predsjednik Uprave Janafa očito nije želio da se njegovi gosti osjećaju neugodno u strahu da će netko nestašan slike sa druženja objaviti na društvenim mrežama.

Vremenom Kovačević je na tim druženjima uspijevao skupiti prave kapitalce. Gost mu je tako znao biti i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Njih su se dvojica znali po HNS-ovskoj liniji. Sudac Ivan Turudić u Klubu je kartao. Tamo je znao otići i Zoran Milanović kojemu očito više nije smetalo družiti se sa utjecajnim predsjednikom Uprave Janafa.

Koju godinu ranije, kada se Kovačević kandidirao za predsjednika SDP-a, Milanović ga je nazvao „nedostojnim“. Nije se želio naći niti na zajedničkoj fotografiji sa Kovačevićem, niti na izbornoj konvenciji sjediti pored njega. No, vremena i odnosi su se očito promijenili, pa mu Kovačevićevo društvo više nije bilo ispod časti.

Gost Kluba bio je, to je i javno potvrdio, HDZ-ov ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Koji je Kovačevića poznavao po „resornoj“ liniji. Janaf je, naime, spadao u Ćorićev djelokrug rada. Tu je onda i „utjecajni Darko“, ministar koji je ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku navodno namještao poslove. Darko Horvat demantirao je da je on taj. Tvrdi i da u Kovačevićevom klubu nikad nije bio.

Kako izlazi iz Kluba snimljen je u akciji tajnog policijskog praćena i Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Republike. Koji se, vjerojatno potpuno slučajno, zatekao u Slovenskoj 9 11. studenog prošle godine na dan kada je Petek navodno predao mito od 1,9 milijuna kuna Kovačeviću. Jednako kao i Jakša Marasović, HNS-ovac, bivši saborski zastupnik i bivši član Uprave Janafa, koji je u Klub svratio na – gemišt.

Nino Raspudić bio je gotovo razočaran kada je javnosti objavio da on nikada nije bio Kovačevićev gost u Klubu.

- Očito sam nitko i ništa u Zagrebu i Hrvatskoj, pa nisam imao čast boraviti u tom klubu – ironično je komentirao Raspudić.

Svjestan da oni koji jesu sada duboko žale što im se ima, pa makar i rubno, spominju u jednoj od najvećih afera demokratske Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:27