PADAJU REKORDI

U Gorskom kotaru ne mogu vjerovati: ‘Nikad nije bilo ovako. A iskustvo mi govori što će se dogoditi u ožujku!‘

Prošle godine u ovo su se vrijeme djeca u Delnicama sanjkala, a sada se zabavljaju na suncu

Delnice; ilustracija

 Tea Cimas/Cropix/Cropix

U veljači 2018. godine u Gorskom kotaru oboren je rekord sa 182 centimetara snijega, a danas cvatu visibabe, piše Danas.hr.

Franjo, dvadesetak godina zapisuje temperature u Delnicama i šalje ih Državnom hidrometeorološkom zavodu. Bilježile su se i visoke zimske temperature, ali to su bile iznimke koje bi trajale dan-dva, dok je ove godine gotovo cijela zima topla.

"Nikad nije bilo ovako. Ovo je prva takva zima. Ne znam što bih rekao, stvarno je čudno to što se događa", kaže Franjo Crnković.

Iskustvo mu govori da bi u ožujku moglo zahladiti pa i napadati snijeg, ali ni u što više nije siguran.

"Drugi mjesec je, a zime nije bilo, ni u kakvom smislu. Temperature su pale par puta ujutro, malo niže od nule. Snijeg se uopće nije zadržavao, vrlo kratko je trajao", dodaje Franjo.

Prošle godine u ovo su se vrijeme djeca u Delnicama sanjkala, a sada se zabavljaju na suncu.

"Ne fali mi snijeg, hoću da bude proljeće", kaže Tom iz Delnica.

Voćke također misle da je proljeće, a to je ono što zabrinjava stanovnike.

"Već osam godina mi nisu rodile šljive, lanjsku godinu sam od 60 voćaka imao samo deset jabuka. Obrezivao sam voćke ako još malo bude ovako sve će propupati. Poslije će pasti dva, tri mraza i opet će biti ista stvar. Snijeg služi da natopi zemlju vodom, da se zemlja smrzne, da uništi razne štetočine", rekao je Vilim Klobučar iz brod Moravice.

Od početka zime, u Lici i Gorskom kotaru, napadalo je sve skupa niti pola metra snijega, bijeli se samo cvijeće, piše Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 22:29