LOKVE

U GORSKOM KOTARU SE ZARAZILI OPASNOM BOLEŠĆU KOJU PRENOSE KRPELJI IAKO IH TI NAMETNICI UOPĆE NISU UBOLI 'Svi su konzumirali istu stvar'

Ilustracija
 Nenad Dugi / CROPIX

Promjenjivo vrijeme idealno je za razmnožavanje krpelja, a oni prenose zarazne bolesti čak i onda kad do uboda nije došlo. Tako je pet osoba u Gorskom kotaru oboljelo zbog zaraženog neprokuhanog kozjeg mlijeka, a tri su osobe završile u bolnici zbog krpeljnog meningoencefalitisa, javlja Dnevnik.hr.

Simptomi su slabost, glavobolja, povišena temperatura i bolovi u kostima. Postoji cjepivo, a oni koji se ne cijepe, trebali bi nositi duge hlače i duge rukave, a nakon boravka u prirodi se valja pregledati.

- Testirali smo još sedmero osoba, još dvije su imale nekakve specifične simptome. Nije se razvila prava klinička slika krpeljnog meningoencefalitisa i kod njih je dokazano da su se i oni u biti zarazili i isto su rekli u anamnezi da su koristili to neprokuhano kozje mlijeko. Oni koji su isto u tom periodu koristili to mlijeko, ali su ga termički obradili nisu se razboljeli, ističe epidemiologinja Marina Kovačević za Dnevnik.hr.

Čekaju se rezultati testiranja krvi i mlijeka koza s područje općine Lokve, a veterinari ističu da je potrebno i pse i mačke tretirati protiv krpelja, a isto tako i domaće životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:46