ZBOG IZMJENE ZAKONA

U gradovima diljem Hrvatske prosvjedovali nezadovoljni zaposlenici u dječjim vrtićima

Rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja nije u prekvalifikaciji učitelja i odgojiteljice tim prijedlogom nisu zadovoljne, rečeno je

prosvjed u Dubrovniku

 Bozo Radic/CROPIX

U Varaždinu i Čakovcu u utorak navečer su, kao i u mnogim drugim gradovima, organizirani mirni prosvjedi zaposlenika u dječjim vrtićima zbog najave izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koje smatraju neprihvatljivima.

Zaposleni u dječjim vrtićima odlučili su reći "ne" ukidanju odredaba Državnog pedagoškog standarda te učiteljima, to jest njihovoj prekvalifikaciji u dječjim vrtićima, a mirne prosvjede organizirali su udruge Krijesnice iz Čakovca, Verižice iz Dubrovnika, Terina iz Vukovara, Udruga odgajatelja dječjih vrtića iz Zagreba, riječka udruga SIDRO te više sindikata iz područja odgoja i obrazovanja.

image

prosvjed u Dubrovniku

Bozo Radic/CROPIX

Valentina Bel iz čakovečke Udruge odgajatelja Krijesnice istaknula je za Hinu da su se zaposlenici dječjih vrtića odazvali na javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona te dali moguća rješenja koja bi poboljšala kvalitetu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ali budući da mnogi njihovi prijedlozi nisu prošli, zabrinuti su za kvalitetu za koju se zauzimaju.

"Prije svega, to je Državni pedagoški standard kao dokument koji nas svojim kriterijima usmjerava u kvalitetu. Prijedlog je da se ukine i da ministar pravilnikom donosi odluke o broju uključene djece u skupine", istaknula je Bel i dodala da je upitno što će se dogoditi u ranom i predškolskom odgoju.

image

prosvjed u Dubrovniku

Bozo Radic/CROPIX

Kako su organizatori istaknuli u zajedničkom priopćenju, rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja nije u prekvalifikaciji učitelja i odgojiteljice tim prijedlogom nisu zadovoljne. Smatraju da se tako obezvrjeđuje njihova stručnost, znanje i kompetencije te sav rad i trud tijekom studija.

Zaposlenici dječjih vrtića upozorili su i na teške uvjete rada, ističući da su u nekim općinama i gradovima, kako kažu, sramotno niska materijalna prava.

U zajedničkom priopćenju istaknuli su da je odgojiteljica prva učiteljica, a vrtić "prva stepenica obrazovanja", što nijedan zakon ne smije osporiti.

image

prosvjed u Dubrovniku

Bozo Radic/CROPIX

Poruka iz Rijeke i Splita: 'Dignut ćemo glas najjače što možemo'

Prosvjedi odgajateljica u dječjim vrtićima zbog nezadovoljstva prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju održani su u utorak navečer također u Rijeci i Splitu.

Na skupu nazvanom "Dijete nije i ne smije biti broj u pravilniku ministra!" na riječkom Jadranskom trgu okupilo se stotinjak odgojiteljica iz Rijeke i okolice. Kako je rekla predsjednica Udruge SIDRO Katarina Turković Gulin, okidač akcije bila je najava ukidanja državnog pedagoškog standarda koji je dio zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, iako cjelokupni prijedlog izmjena i dopuna zakona ocjenjuje lošim na više razina.

"Ukidanje državnog pedagoškog standarda znači da od trenutka kad to stupi na snagu više nemamo nikakve odredbe o tome koliko djece može biti u skupinama, koliko trebaju biti veliki prostori za rad s djecom, kakve su sigurnosne odredbe, nego sve ostaje na odluci ministra u obliku pravilnika kojeg može mijenjati i donositi kako želi, bez ikakvih kriterija", rekla je.

Neprihvatljivim je ocijenila i omogućavanje učiteljima razredne nastave da se zaposle u vrtićima, tako da uz malo doškolovanja mogu doseći akademsko zvanje odgojitelja. Takva mogućnost prekvalifikacije ne postoji nigdje u svijetu i pitanje je je li u skladu s Ustavom, rekla je Turković Gulin. Istaknula je da nije problem da učitelji, koji nemaju mjesta u školama dođu pomoći u vrtićima, ali bi i dalje trebali biti nestručna zamjena jer njihovo obrazovanje nije isto kao i ono odgajatelja, jer ni odgajatelji ne mogu biti učitelji.

"Ako je to tako srodno zvanje, kao što ministar pokušava objasniti, onda zahtijevamo reciprocitet, da odgojjitelji uz malo doškolovanja mogu raditi u školama", rekla je predsjednica Udruge SIDRO. Istaknula je da odgajateljice čekaju drugo čitanje prijedloga zakona, koje bi trebalo biti sljedeći tjedan.

Ovo što smo pokrenuli je prva akcija, a kako ćemo dalje djelovati ovisi o ministarstvu i Vladi, rekla je.

"Slijedi mišljenje saborskog odbora za znanost, kulturu i i sport te glasanje o zakonu. Ako to Vlada ne zaustavi, ostaje pitanje hoće li zaustaviti saborski zastupnici. Ako se ni to ne dogodi, nemamo što činiti, nego dignuti glas najjače što možemo", naglasila je.

Rekla je da je ovo prvi put da odgajatelji pokreću akciju ovakve vrste. Specifična je jer je Udruga SIDRO okupila četiri najveća sindikata i strukovne udruge pa se prosvjeduje istovremeno u 50 gradova Hrvatske, dodala je Turković Gulin.

"Nismo išli na masovnost, ovdje je moglo biti 2000 ljudi. Htjeli smo poslati poruku da se možemo okupiti i da nećemo šutjeti", rekla je. Za kraj je naglasila da je Hrvatska barcelonskim sporazumima prihvatila EU standarde po kojima do kraja 2022. godine u dječjim vrtićima treba imati 95 posto predškolske djece. Sad imamo na nacionalnoj razini oko 55 posto, pa do kraja godine moramo utrpati tu razliku negdje, jer će nas EU u protivnom kazniti. No to ne može biti na štetu djece i preko leđa odgojitelja, istaknula je Katarina Turković Gulin.

Veliki broj odgojiteljica okupio se predvečer i u Marmontovoj ulici i na Rivi u Splitu izražavajući nezadovoljstvo zbog najavljenih izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Organizator prosvjeda u Splitu je Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK).

Odgojiteljica u Dječjem vrtiću Cvit Mediterana u Splitu i koordinatorica prosvjeda Ana Lunić novinarima je izjavila da su se okupile zbog odluke ministra da ukine državni pedagoški standard, a da se prije ni s kim iz struke nije posavjetovao. Kako je rekla, državni pedagoški standard je odredba po kojoj se zna koliko djece može biti u jasličkim i vrtićkim skupinama i koje veličine trebaju biti prostorije u kojima se djeca čuvaju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2022 23:01