ANTUN JANDERA

U Gradskoj knjižnici u Zagrebu otvara se izložba povodom 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina

Bit će izloženi i oglasi iz kojih doznajemo da je 1771. izdavao novine, kao i preslike dokumenata o njegovu rođenju i smrti.

Stare novine, Ilustrativna fotografija

 Sergio Barrios/Panthermedia/Profimedia

U Auli Gradske knjižnice u Zagrebu u četvrtak se otvara izložba "Zagrebački tiskar Antun Jandera: izložba u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina", koja će predstaviti presjek djelovanja tiskara koji je 1771. obilježio početak povijesti hrvatskog novinarstva.

Čeh Antun Jandera je 1771. u Zagrebu izdavao novine na latinskom jeziku Ephemerides Zagrabienses, čime počinje i povijest hrvatskog novinstva.

No, od 50 brojeva nije sačuvan nijedan primjerak.

Na izložbi će biti izložene knjige iz fonda Gradske knjižnice koje je Jandera tiskao tijekom svog djelovanja u Zagrebu od 1766. do 1772., kao što su De regnis Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniae notitiae praeliminares i povijest stolne crkve zagrebačke – Historiarum cathedralis ecclesiae Zagrabiensis Adama Baltazara Krečelića.

Bit će izloženi i oglasi iz kojih doznajemo da je 1771. izdavao novine, kao i preslike dokumenata o njegovu rođenju i smrti, dokazi o njegovu djelovanju u Pragu i preslika njegova pisma poslanog Hrvatskom kraljevskom vijeću u Varaždinu 1772.

Zapis iz matične knjige u češkom gradu Příbramu bit će izložen prvi put, a iz njega doznajemo točan datum Janderina rođenja, čime se ispravlja netočan podatak u dosadašnjoj literaturi da je Jandera rođen 1728.

Autori izložbe su Sara Džapo, Davor Ferković i Marijan Lipovac.

Izložbu je Gradska knjižnica organizirala u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom, a traje do 4. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:04