TRAŽE OCJENU USTAVNOSTI

U Gradu Ludbregu smatraju da su pojedine odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom ustavnopravno neprihvatljive i kontradiktorne

 Ronald Gorsic / CROPIX

U Gradu Ludbregu smatraju da su pojedine odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom ustavnopravno neprihvatljive i kontradiktorne te je Ustavnom sudu podnesen prijedlog za ocjenu suglasnosti te uredbe sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Ustavom, priopćeno je u ponedjeljak iz gradske uprave.

Grad Ludbreg smatra da bi se primjenom te uredbe smanjio komunalni standard i da bi se slabije naplaćivala komunalna usluga, što bi onemogućilo prikupljanje novca nužnog za funkcioniranje sustava, a neprimjerenom penalizacijom kroz poticajne naknade institucionalizirala bi se nejednakost jedinica lokalne samouprave pred zakonom.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić ističe kako je temeljno načelo da svatko plati onoliko koliko onečisti.

"Po postotku prikupljenoga razvrstanog otpada peti smo u Hrvatskoj, odmah iza Preloga, Koprivnice, Krka i Čakovca, gradova koji se time bave već godinama", ističe Bilić i dodaje da bi odvajanje otpada od 39 posto bilo i veće – 60 posto kada bi se dodao postotak njegova odvajanja u industriji.

"No država ne dopušta takvo pripajanje, nego se taj otpad vodi kao posebna kategorija i zato se događaju i kazne koje smo zasad kao jedinica lokalne samouprave izbjegli", ističe gradonačelnik Bilić i ocjenjuje da je sustav gospodarenja otpadom kakav imamo dobar, ali je Vlada promijenila uredbu na štetu građana.

Uredbom korisnici u kategoriji kućanstva moraju imati jedinstvenu cijenu minimalne javne usluge pa će, ističu u Gradu Ludbregu, oni koji proizvode najmanje otpada, npr. jednočlano ili dvočlano kućanstvo, plaćati fiksni dio cijene kao i osmeročlana ili deveteročlana kućanstva.

"U gospodarstvu se rade još veće nepravde i situacija je još gora jer se izjednačuje frizerski salon s tvrtkom od 300 zaposlenih", dodaje Bilić i podsjeća da slijede kazne za gradonačelnike osobno i za jedinice lokalne samouprave ako ne donesu novu odluku u skladu s tom uredbom na državnoj razini.

"Uz to, imali bismo i zabranu javljanja na natječaje koje objavljuju Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša. Jednostavno smo prisiljeni donijeti novu odluku s novim cijenama da bismo izbjegli kazne", zaključuje gradonačelnik Ludbrega, koji traži ocjenu ustavnosti usklađenosti te uredbe sa zakonom, ističući da su to već učinili Prelog i Krk, a to namjerava učiniti i Udruga gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:57