NOVO TEHNOLOŠKO ČUDO

U Gružu postavljene prve dubrovačke pametne klupe

 Željko Tutnjević/ Dubrovački vjesnik / EPH

U Gružu su u četvrtak ujutro postavljene prve dubrovačke pametne klupe koje su proizveli poduzetnici okupljeni u tvrtki "Universal Industries".

Kako je istaknuo direktor te dubrovačke tvrtke Robert Kalačić, na klupama će se moći puniti manji električni uređaji kao mobiteli i tableti, a u njih su ugrađene još neke tehnologije.

''Osim te osnovne funkcionalnosti, klupe su opremljene i raznim senzorima koji će mjeriti UV indeks, intenzitet svjetla, zagađenje zvukom, tlak, temperaturu i vlagu zraka te proizvedenu i potrošenu električnu energiju'', rekao je Kalačić te dodao kako im je u planu uskoro napraviti poboljšanu verziju s dodatnim senzorima.

Foto: Željko Tutnjević/ Dubrovački vjesnik / EPH

''Ljepota tehnologije kojom se koristimo u izradi klupe je baš u njezinoj fleksibilnosti i mogućnosti za nadogradnju, u svakom trenutku možemo dodati nešto novo, mašta je jedina granica. Pri razvoju klupe uložili smo dodatan trud kako bismo pronašli lokalne dobavljače i partnere, što nije bio baš jednostavan pothvat, ali sada je s ponosom možemo nazivati dubrovačkom solarnom klupom'', rekao je direktor tvrtke "Universal Industries".

Istaknuo je kako je od ideje do realizacije projekta prošlo više od šest mjeseci te da ih sada očekuje izlazak na globalno tržište. Po njegovim riječima, u svijetu su samo četiri proizvođača pametnih klupa, od kojih su dva iz Hrvatske, jedan iz SAD-a te jedan iz Srbije.

Foto: Željko Tutnjević/ Dubrovački vjesnik / EPH

Inače, aplikaciju za klupe u kojoj će se moći vidjeti sve izmjerene vrijednosti razvija još jedna dubrovačka tvrtka - "Enum software", a obje tvrtke rade u sklopu poduzetničkog inkubatora Dubrovačke razvojne agencije (DURA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:39