GRADONAČELNIKOVA PALJBA

'U HOLDINGU SE PONAŠAJU KAO PIJANI MILIJARDERI' Bandić žestoko napao šefove zagrebačke megatvrtke

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao da više nitko neće moći tvrditi kako je je Zagrebački holding 'kukavičje jaje' ostavljeno novoj upravi jer podaci pokazuju da je 2007. Holding ostvarivao dobit od 23,7 milijuna
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao da više nitko neće moći tvrditi kako je je Zagrebački holding "kukavičje jaje" ostavljeno novoj upravi jer podaci pokazuju da je 2007. Holding ostvarivao dobit od 23,7 milijuna kuna, a 2011. je "pao" u gubitke od 352,1 milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare pod nazivom "Čisti računi - Zagrebački holding od 2007. do 2011." Bandić je također upozorio da su u tom razdoblju prihodi smanjeni za 408 milijuna kuna - s 4,1 na 3,7 milijardi, a rashodi koji uključuju materijalne troškove i troškove zaposlenika povećani su za 451 milijuna - s 3,1 na 3,6 milijardi kuna.

"U Holdingu se ponašaju kao pijani milijarderi, zaposlili su 513 ljudi, a 'nabubali' su i 451 milijun kuna rashoda, dok smo mi u Gradskoj upravi lani potrošili 1,5 posto manje nego što smo uprihodovali. Takvom politikom ne možemo dalje", kazao je Bandić.

Katastrofalnim je ocijenio i podatak da su dugoročne obveze Holdinga povećane za dvije milijarde kuna pa sada umjesto 4,5 iznose 6,5 milijardi kuna, dok su kratkoročne obveze narasle za 408 milijuna - s 2,3 na 2,7 milijardi kuna.

"Umjesto da 'pokrpaju rupe' na brodu koji pušta, kako bi ih mogli lakše 'šlepati', čini se da u Holdingu - i dalje piju", kazao je Bandić nakon što je podastro podatke o financijskom poslovanju Zagrebačkog holdinga iz analize koju su platili 60 tisuća kuna konzultantskoj tvrtki koja je radila i "Clean start" za Vladu RH.

Najavio je da će nakon te analize ponuditi i rješenja za Holding, a danas je naveo samo glavne smjernice: depolitizaciju upravljačke funkcije, racionalizaciju poslovanja, objedinjavanje financija, restrukturiranje tvrtke i reprogramiranje dugovanja.

Bandić je naglasio da Gradska uprava neće dozvoliti da u pitanje dođe kvalitetna usluga građanima koju pružaju Holdingove podružnice, bez obzira na "loše nalaze" financijske analize u Holdingu i bez obzira na to što Gradska uprava nema utjecaja na upravljanje niti nadzor nad tvrtkom koju su drugi, dodao je, "za četiri godine uspjeli 'dopeljati' na prosjački štap".

"To više nije problem samo gospodina Ive Čovića i 'pijanih milijardera' nego problem Zagreba i Hrvatske", a to gospoda iz moje dojučerašnje stranke ne vide i ne vuku poteze", kazao je Bandić.

Podsjetio je kako je Holding pod prijašnjom Upravom u Sopnici-Jelkovcu napravio 2712 stanova, a iznajmili su 1700. "Sredstva koja im sada dajemo za najam stanova su veća od servisiranja obveza bankama za ukupnu investiciju", naveo je podsjetivši da je još 550 stanova ostalo neprodano te ocijenio da su socijaldemokrati najmanje pozvani govoriti kako je to promašena investicija, kad je Grad želio dati sirotinji krov nad glavom.

"Napravim im stanove - ne znaju ih prodati, dam im 'Zagrepčanku' - ne znaju je staviti u funkciju, dam im 'Gredelj' - ništa nisu napravili, dam im Podbrežje - čujem da će tu ići POS - samo da ne bude kao u Jelkovcu", kazao je.

Bandić je opovrgnuo i tvrdnje SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Rajka Ostojića da je u koaliciji s HDZ-om. "To govori on koji svog prijatelja bira za ravnatelja 'Rebra', zajedno sa visokopozicioniranim HDZ-ovcima Željkom Reinerom i Dragom Prgometom. O čemu govorimo? Tko je u koaliciji s kim?", upitao je Bandić i podsjetio da su ga u Gradskoj skupštini 2009. svi jednoglasno željeli smijeniti s mjesta predsjednika Skupštine trgovačkih društava, zajedno s HDZ-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:23