AKCIJA BANKOMAT

U HPB-u otkriven novi slučaj pranja novca od 77 milijuna kuna

ZAGREB - Josip Protega, Mario Kirinić i Ivan Sladonja, trojac iz Hrvatske poštanske banke koji je u pritvor smjestila akcija Bankomat, odgovarat će za još jedan slučaj u kojem je čak 77 milijuna kuna, kroz nezakonite zajmove i složene transakcije, završilo u privatnim džepovima.

Kako je objavila policija, iz HPB-a su u razdobolju od srpnja 2006. do siječnja 2009. godine, mimo propisane procedure, jednoj zagrebačkoj tvrtki odobrena tri zajma čiji je ukupni iznos premašivao 77 milijuna kuna. Ti su milijuni preko računa druge zagrebačke tvrtke i jedne španjoslke tvrtke na kraju završili na privatnim računima.

Uz trojac iz HPB-a, među osumnjičenima za ovaj kriminal našla se i odgvorna osoba iz te tvrtke koja je prijavljena zbog poticanja na kazneno djelo, a uz njega je još jedna osoba prijavljena za pranje novca. Za isto djelo su prijavljene i obje zagrebačke tvrtke.

Inače, Protega, Kirinić i Sladonja su dosad bili osumnjičeni da su od 2005. do 2007. godine odobili više od 210 milijuna kuna zajmova bez valjanih sredstava osiguranja. Također su osumnjičeni i da su, lažiranjem poslovnih rezultata, sami sebe nagrađavali izdrašnim menažderskim bonusima.

Sve trojica se nalaze u pritvoru, a u akciji 'Bankomat' dosad su ukupno osumnjičenia još šestorica poduzetnika te njihove tvrtke kojima su krediti dodijeljivani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:33